
Ben je klaar voor een gezond en smakelijk begin van je dag? Met deze 5 bakideeën voor zelfgemaakte ontbijtgranen zet je eenvoudig je eigen gezonde ontbijt op tafel. Van muesli tot granola, deze recepten zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je. Dus laten we aan de slag gaan met onze bakideeën voor de ochtend!
Zelfgemaakte Muesli
Het maken van je eigen muesli is eenvoudiger dan je zou denken. Het enige wat je nodig hebt zijn havervlokken, noten, zaden, gedroogd fruit en een beetje honing of agave siroop om alles aan elkaar te binden. Hier is een simpel recept om mee te beginnen:
- 2 kopjes havervlokken
- 1 kopje noten (bijv. amandelen, walnoten)
- 1/2 kopje zaden (bijv. pompoenpitten, zonnebloempitten)
- 1/2 kopje gedroogd fruit (bijv. rozijnen, abrikozen)
- 2 eetlepels honing of agave siroop
Meng alle ingrediënten in een grote kom en spreid het mengsel uit over een bakplaat. Bak op 180 graden voor ongeveer 15 minuten, of totdat de muesli goudbruin is. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte container.
Zelfgemaakte Granola
Granola is een heerlijk krokante variant van muesli. Het bevat vaak extra ingrediënten zoals ahornsiroop of kokosolie om het die extra crunch te geven. Hier is een basisrecept:
- 2 kopjes havervlokken
- 1 kopje noten (bijv. pecannoten, cashewnoten)
- 1/2 kopje zaden (bijv. chiazaad, lijnzaad)
- 1/4 kopje ahornsiroop
- 2 eetlepels kokosolie
Meng alle ingrediënten in een grote kom en spreid het mengsel uit over een bakplaat. Bak op 180 graden voor ongeveer 20 minuten, of totdat de granola goudbruin en krokant is. Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte container.
Zelfgemaakte Havermout
Havermout is een geweldig ontbijt dat je gemakkelijk zelf kunt maken. Het is vullend, gezond en je kunt het op zoveel verschillende manieren aanpassen aan je eigen smaak. Hier is een basisrecept:
- 1 kopje havervlokken
- 2 kopjes water of melk
- Een snufje zout
Breng het water of de melk aan de kook, voeg de havervlokken en het zout toe en laat 10-15 minuten sudderen tot de havermout gaar is. Voeg naar smaak fruit, noten, zaden of zoetstoffen toe.
Zelfgemaakte Pannenkoeken met Havermout
Wie houdt er niet van pannenkoeken voor het ontbijt? Deze versie met havermout is supergezond en heerlijk. Hier is een recept:
- 1 kopje havermout
- 1 kopje melk
- 1 ei
- 1 banaan
Meng alle ingrediënten in een blender tot een glad beslag. Bak de pannenkoeken in een hete pan met een beetje olie. Serveer met je favoriete toppings zoals vers fruit, yoghurt of ahornsiroop.
Zelfgemaakte Ontbijtbar
Ontbijtbars zijn een handige optie voor onderweg. Ze zijn gemakkelijk te maken en je kunt ze volproppen met al je favoriete ingrediënten. Hier is een basisrecept:
- 2 kopjes havervlokken
- 1 kopje noten (bijv. hazelnoten, walnoten)
- 1/2 kopje gedroogd fruit (bijv. dadels, vijgen)
- 1/2 kopje honing of agave siroop
Meng alle ingrediënten in een grote kom en druk het mengsel in een bakvorm. Bak op 180 graden voor ongeveer 20 minuten, of totdat de ontbijtbar goudbruin en stevig is. Laat afkoelen en snijd in repen of blokjes.
Zo, dat waren onze 5 bakideeën voor zelfgemaakte ontbijtgranen.