Zelfgemaakte jam en gelei voor taartvullingen

RRomée 28 augustus 2023 17:02

Wil jij je taarten een speciale touch geven? Probeer dan eens je eigen jam en gelei te maken voor de vulling. Niet alleen smaakt het heerlijk, het is ook een leuke bezigheid. In dit artikel leer je alles wat je moet weten om zelf aan de slag te gaan.

Wat is het verschil tussen jam en gelei?

Wanneer we het hebben over zoete taartvullingen, horen we vaak de woorden jam en gelei. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee?

  • Jam wordt gemaakt van fruit, suiker en meestal een soort geleermiddel zoals pectine. Het fruit wordt gekookt en vervolgens fijngehakt of gepureerd.
  • Gelei daarentegen wordt gemaakt van vruchtensap, suiker en een geleermiddel. Het sap wordt verkregen door het fruit te koken en vervolgens uit te persen.

Zelfgemaakte jam maken

Ingrediënten

  • 1 kg fruit naar keuze
  • 1 kg geleisuiker

Bereiding

  1. Bereid het fruit voor: was het en snijd het in stukjes.
  2. Doe het fruit in een grote pan samen met de geleisuiker.
  3. Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten doorkoken.
  4. Test of de jam klaar is door een lepeltje ervan op een koud bord te scheppen. Als het stolt is het goed.
  5. Giet de jam in steriele potten en sluit ze goed af.

Zelfgemaakte gelei maken

Ingrediënten

  • 1 kg fruit naar keuze
  • 500 gr geleisuiker
  • 250 ml water

Bereiding

  1. Bereid het fruit voor: was het en snijd het in stukjes.
  2. Doe het fruit in een grote pan samen met het water.
  3. Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 30 minuten doorkoken.
  4. Zeef het mengsel om het sap te verkrijgen.
  5. Meng het sap met de geleisuiker en breng het aan de kook.
  6. Test of de gelei klaar is door een lepeltje ervan op een koud bord te scheppen. Als het stolt is het goed.
  7. Giet de gelei in steriele potten en sluit ze goed af.

Taartvullingen maken met jam en gelei

Hieronder vind je een tabel met een aantal heerlijke combinaties van taart en vulling.

Taart Vulling
Appeltaart Appelgelei
Vanillecake Aardbeienjam
Chocoladetaart Kersenjam
Citroencake Bosvruchtengelei

Je kunt natuurlijk altijd experimenteren met verschillende smaken en texturen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het maken van je eigen jam en gelei is niet alleen leuk, het geeft je ook de vrijheid om te spelen met smaken. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en ontdek hoe gemakkelijk en bevredigend het kan zijn om je eigen taartvullingen te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.