
Liefhebbers van brood weten het maar al te goed: er gaat niets boven de geur en smaak van versgebakken zuurdesembrood. Maar om dit heerlijke brood zelf te kunnen maken, heb je een essentieel ingrediënt nodig: een zuurdesemstarter.
In dit artikel leer je stap voor stap hoe je zelf een zuurdesemstarter kunt maken en hoe je deze kunt onderhouden voor het bakken van jouw eigen zuurdesembrood.
Wat is een zuurdesemstarter?
Een zuurdesemstarter, ook wel moederdeeg genoemd, is een mengsel van bloem en water dat op kamer temperatuur fermenteert. Hierbij ontstaan wilde gistcellen en bacteriën die het brood laten rijzen en het zijn kenmerkende smaak geven.
Zuurdesemstarter maken: benodigdheden
Voor het maken van een zuurdesemstarter heb je niet veel nodig. Hieronder een lijst met de benodigdheden:
- 100 gram tarwebloem
- 100 ml lauw water
- Weckpot of andere glazen pot met deksel
- Roerspatel
Stappenplan zuurdesemstarter maken
Voor het maken van een zuurdesemstarter volg je de volgende stappen:
-
Dag 1: Meng 50 gram bloem met 50 ml water in de pot. Roer goed door tot je een glad beslag krijgt. Dek de pot af met een doek en laat deze 24 uur op een warme plaats staan.
-
Dag 2: Voeg 50 gram bloem en 50 ml water toe aan het beslag in de pot. Roer weer goed door en laat nogmaals 24 uur staan.
-
Dag 3 t/m 7: Herhaal de stappen van dag 2. Je zult zien dat de starter begint te bubbelen en rijzen. Dit is een goed teken: de fermentatie is in gang gezet!
Na een week zou je een actieve zuurdesemstarter moeten hebben die klaar is voor gebruik.
Zuurdesemstarter onderhouden
Na het maken van je zuurdesemstarter is het belangrijk om deze te onderhouden. Hier volgen enkele tips:
-
Voeden: Voed je starter elke dag met 50 gram bloem en 50 ml water als je deze op kamertemperatuur bewaart. Als je de starter in de koelkast bewaart, is een keer per week voeden voldoende.
-
Verdubbelen: Wanneer je starter actief is (bubbelt en rijst), kun je deze 'verdubbelen'. Dit betekent dat je de hoeveelheid starter verdubbelt door evenveel bloem en water toe te voegen als er al in de pot zit.
-
Bewaren: Je kunt de starter het beste in de koelkast bewaren wanneer je deze niet dagelijks gebruikt. Haal de starter een paar uur voordat je gaat bakken uit de koelkast om deze te activeren.