Zelf kweeperengelei maken: ouderwets lekker

RRomée 26 augustus 2023 16:07

Het is weer die tijd van het jaar - de kweeperen zijn rijp en klaar om te worden geoogst. Een van de beste manieren om deze heerlijke vruchten te gebruiken, is door zelf kweeperengelei te maken. Het is ouderwets lekker en veel eenvoudiger dan je zou denken. Hier is een stap-voor-stap gids over hoe je je eigen kweeperengelei kunt maken.

Kweeperen oogsten

Het is belangrijk om kweeperen te oogsten op het juiste moment. Als ze te vroeg worden geplukt, bevatten ze niet genoeg natuurlijke pectine, wat essentieel is voor het maken van gelei. Idealiter zou je de kweeperen moeten plukken wanneer ze een mooie goudgele kleur hebben en licht aromatisch zijn. Onthoud dat kweeperen niet rijpen nadat ze zijn geplukt, dus zorg ervoor dat ze op het juiste moment worden geoogst.

Kweeperen voorbereiden

Snijd de kweeperen in stukjes, zonder ze te schillen of het klokhuis te verwijderen. De schil en de pitten bevatten veel pectine, die nodig is om de gelei te laten geleren. Voor 1 kilo kweeperen heb je ongeveer 600 ml water nodig. Breng het water aan de kook en voeg de kweeperen toe. Kook ze op laag vuur tot ze zacht zijn.

De gelei maken

Zeef het fruit en vang het sap op. Voor elke 600 ml sap, voeg je 500 gram suiker toe. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten koken, tot het mengsel begint te geleren. Doe de hete gelei in steriele potten en sluit ze onmiddellijk. Laat de potten omdraaien tot ze zijn afgekoeld.

Recept voor kweeperengelei

Hier is een eenvoudig recept dat je kunt volgen om je eigen kweeperengelei te maken:

Ingrediënten Hoeveelheid
Kweeperen 1 kg
Water 600 ml
Suiker 500 gram

Stap 1: Voorbereiden

Snijd de kweeperen in stukken en voeg ze toe aan het water. Breng aan de kook op laag vuur tot de kweeperen zacht zijn.

Stap 2: Zeven

Zeef het fruit en vang het sap op.

Stap 3: Koken

Voeg de suiker toe aan het sap en breng het aan de kook. Laat het koken tot het mengsel begint te geleren.

Stap 4: In potten doen

Doe de hete gelei in steriele potten en sluit ze onmiddellijk. Laat ze omdraaien tot ze zijn afgekoeld.

Zelf kweeperengelei maken is niet alleen een geweldige manier om te genieten van deze unieke vrucht, maar het is ook een geweldige manier om je voorraadkast te vullen met iets heerlijks en huisgemaakt. Het is ouderwets lekker, en er gaat niets boven het openen van een pot zelfgemaakte kweeperengelei op een koude winterochtend.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.