Zelf fruitconserven maken voor je gebak

RRomée 3 september 2023 17:22

Iedereen houdt van een goed stuk gebak, vooral wanneer het gevuld is met zelfgemaakte, heerlijke fruitconserven. Het maken van je eigen conserven is niet alleen een plezierige en bevredigende activiteit, het zorgt er ook voor dat je precies weet wat er in je bakproducten gaat en laat je experimenteren met verschillende smaken en combinaties. Laten we eens kijken hoe je zelf fruitconserven kunt maken voor je gebak.

Wat zijn fruitconserven?

Fruitconserven zijn bereidingen van fruit en suiker, vaak gemaakt door het fruit te koken tot het zacht wordt en het sap een dikke, gelachtige consistentie krijgt. Afhankelijk van het soort fruit en het recept dat je gebruikt, kunnen conserven allerlei texturen en smaken hebben, van dikke, zoete jams tot heldere, pittige geleien.

Benodigdheden voor het maken van fruitconserven

Als je zelf fruitconserven wilt maken, heb je een aantal basisingrediënten en hulpmiddelen nodig. De specifieke dingen die je nodig hebt, kunnen variëren afhankelijk van het recept dat je volgt, maar dit is een basislijst van wat je waarschijnlijk nodig hebt:

 • Fruit: Dit is het belangrijkste ingrediënt. Je kunt bijna elk soort fruit gebruiken dat je maar wilt, hoewel sommige vruchten beter werken dan andere. Appels, peren, bessen en steenvruchten zoals perziken en pruimen zijn allemaal populaire keuzes.

 • Suiker: Suiker helpt niet alleen om de smaak van het fruit te verbeteren, maar speelt ook een cruciale rol bij het conserveringsproces. Het helpt om de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen en maakt de conserven dikker en glanzender.

 • Pectine: Pectine is een soort vezel die in veel vruchten voorkomt en helpt om de conserven te laten geleren. Sommige vruchten, zoals appels en citrusvruchten, bevatten van nature veel pectine, terwijl andere, zoals aardbeien en perziken, extra pectine nodig hebben.

 • Citroenzuur of citroensap: Dit helpt om de pH-waarde van de conserven laag te houden, wat helpt bij de conservering. Het helpt ook om de smaak van het fruit te accentueren.

 • Potten en deksels: Je hebt glazen potten nodig om je conserven in te bewaren. Zorg ervoor dat ze goed schoon zijn en dat je ze steriliseert voor gebruik.

 • Een grote pot: Je hebt een grote pot nodig om het fruit en de suiker te koken.

 • Een thermometer: Een thermometer is handig om de temperatuur van het mengsel te controleren, zodat je weet wanneer het klaar is.

Het basisproces van het maken van fruitconserven

Het algemene proces van het maken van fruitconserven is vrij eenvoudig, hoewel het enige tijd en geduld kan vergen. Hier zijn de basisstappen die je kunt volgen:

 1. Bereid je fruit voor: Was het fruit en snijd het in stukken. Verwijder eventuele pitten of zaden en snijd het fruit in de gewenste grootte.

 2. Kook het fruit: Doe het fruit, de suiker, en eventueel pectine en citroensap, in een grote pot en breng het aan de kook. Laat het sudderen tot het fruit zacht is en het sap begint te geleren. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van het soort fruit en hoeveel je maakt.

 3. Vul je potten: Vul je gesteriliseerde potten met de hete conserven, laat wat ruimte aan de bovenkant. Sluit de potten met de deksels.

 4. Laat het afkoelen: Laat de potten afkoelen tot kamertemperatuur. Zodra ze zijn afgekoeld, controleer je de afdichting en bewaar je ze op een koele, donkere plaats.

Gezonde alternatieven voor suiker in fruitconserven

Als je op zoek bent naar een gezonder alternatief voor suiker in je fruitconserven, zijn er een aantal opties. Hier zijn een paar vervangers die je kunt proberen:

 • Honing: Honing heeft een sterke, karakteristieke smaak die goed kan samengaan met veel soorten fruit. Omdat het zoeter is dan suiker, heb je minder nodig om dezelfde hoeveelheid zoetheid te krijgen.

 • Ahornsiroop: Ahornsiroop heeft een rijke, diepe smaak die goed kan werken met fruit zoals appels en peren. Net als honing, is het zoeter dan suiker, dus je hebt minder nodig.

 • Stevia: Stevia is een natuurlijke zoetstof die veel zoeter is dan suiker, dus je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig. Het heeft echter een unieke smaak die niet iedereen lekker vindt, dus het is het beste om het eerst te proeven voordat je het in je conserven gebruikt.

 • Agavesiroop: Agavesiroop is een andere natuurlijke zoetstof die goed werkt in fruitconserven. Het is minder zoet dan suiker, dus je hebt mogelijk meer nodig om dezelfde zoetheid te bereiken.

Suikervervanger Zoetheid vergeleken met suiker Bijzonderheden
Honing 1,5 keer zoeter Sterke smaak
Ahornsiroop 0,9 keer zoeter Diepe smaak
Stevia 200 keer zoeter Unieke smaak
Agavesiroop 0,7 keer zoeter Lichtere smaak

Ik hoop dat je nu een beter idee hebt van hoe je zelf fruitconserven kunt maken voor je gebak. Met een beetje oefening en experimenteren kun je heerlijke, zelfgemaakte conserven maken die je gebak naar een hoger niveau tillen. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.