Zelf boterkoek maken: een rijke Nederlandse traktatie

JJoris 18 september 2023 18:02

Boterkoek is een traditionele Nederlandse traktatie. Een zoete, rijke koek boordevol boter en suiker. Hoewel je het in elke Nederlandse bakkerij kunt vinden, is er niets beter dan zelfgemaakte boterkoek. Het volgende recept laat je precies zien hoe je deze heerlijke traktatie eenvoudig zelf kunt maken.

Ingrediënten

Voor het maken van boterkoek heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 250 gram suiker
  • Snufje zout
  • Halve theelepel vanille-extract
  • Geraspte schil van 1 citroen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
  2. Meng de bloem, suiker en zout in een kom.
  3. Voeg de boter, vanille-extract en citroenschil toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  4. Druk het deeg in een ingevette bakvorm.
  5. Bak de boterkoek in het midden van de oven voor ongeveer 25 minuten, of tot de randen goudbruin zijn.

Boterkoek is het lekkerst als het goed is afgekoeld. Serveer het als een heerlijke traktatie bij de koffie of thee. Je kunt de boterkoek ook bewaren in een luchtdichte trommel, zodat je er op een later moment van kunt genieten.

Tips voor het maken van boterkoek

  • Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is voordat je deze gebruikt. Dit maakt het makkelijker om te mengen met de andere ingrediënten.
  • Je kunt ook amandelen toevoegen aan het deeg voor extra smaak. Gebruik dan ongeveer 50 gram gemalen amandelen.

Variaties op boterkoek

Hoewel de bovenstaande versie van boterkoek al heerlijk is, zijn er ook een aantal variaties die je kunt proberen. Bijvoorbeeld:

  • Boterkoek met amandelen: Voeg 50 gram gemalen amandelen toe aan het deeg en bestrooi de bovenkant van de koek voor het bakken met amandelschilfers.
  • Boterkoek met speculaaskruiden: Voeg een theelepel speculaaskruiden toe aan het deeg voor een winterse smaak.
  • Boterkoek met chocolade: Smelt 100 gram chocolade en giet dit over de gebakken boterkoek. Laat de chocolade hard worden voor je de boterkoek aansnijdt.

Er zijn dus genoeg manieren om te variëren met dit heerlijke recept.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.