Vegan bakken: 5 alternatieven voor dierlijke producten

JJoris 6 september 2023 12:02

Het goede nieuws voor iedereen die van bakken houdt, maar ook een veganistische levensstijl volgt, is dat er tal van alternatieven zijn voor dierlijke producten. Of je nu een doorgewinterde veganist bent of gewoon een beetje zuivel- en eivrij wilt experimenteren in je bakexperimenten, deze gids is voor jou. Laten we eens kijken naar vijf van de beste veganistische alternatieven voor dierlijke producten in bakken.

1. Eieren vervangen

Eieren zijn een essentieel ingrediënt in veel bakrecepten, maar er zijn gelukkig veel veganistische alternatieven beschikbaar. Een van de meest populaire opties is het 'chiazaad ei' of 'lijnzaad ei'. Je kunt ook gepureerde banaan, appelmoes of tofu gebruiken als eivervanger.

2. Zuivelvrije melk

Veganistisch bakken betekent niet dat je melk helemaal uit je recepten moet schrappen. Er zijn veel zuivelvrije melkopties beschikbaar, zoals amandelmelk, haver melk, soja melk en rijstmelk. Deze alternatieven werken net zo goed in je recepten als gewone melk.

3. Boter vervangen

Boter is een ander ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in bakrecepten, maar er zijn genoeg veganistische alternatieven. Je kunt kokosolie, appelmoes of zuivelvrije margarine gebruiken als boter alternatief.

4. Vegan suiker

Hoewel suiker zelf plantaardig is, wordt het vaak verwerkt met dierlijke producten, zoals beenderkool. Gelukkig zijn er veganistische suikers beschikbaar, zoals kokossuiker, agave nectar, en rauwe rietsuiker.

5. Vegan room

Room kan makkelijk worden vervangen door kokosroom of cashewroom. Deze veganistische alternatieven bieden dezelfde romigheid en rijkheid aan je bakrecepten.

Hier is een handige tabel met deze vervangers:

Dierlijk product Vegan Alternatief
Eieren Chiazaad, lijnzaad, banaan, appelmoes, tofu
Melk Amandelmelk, haver melk, soja melk, rijstmelk
Boter Kokosolie, appelmoes, zuivelvrije margarine
Suiker Kokossuiker, agave nectar, rauwe rietsuiker
Room Kokosroom, cashewroom

Het is niet moeilijk om veganistisch te bakken als je de juiste alternatieven voor dierlijke producten kent. Het kan even duren om te leren hoe je deze vervangende producten het beste kunt gebruiken, maar met een beetje oefening kun je heerlijke en gezonde veganistische lekkernijen bakken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.