Traditioneel Nederlands gebak: 5 recepten uit grootmoeders tijd

JJoris 12 september 2023 20:57

Wie houdt er niet van een stukje traditioneel Nederlands gebak? Precies zoals grootmoeder dat vroeger maakte. In dit artikel delen we 5 recepten uit grootmoeders tijd die je laten watertanden.

Appelkruimeltaart

Een echte klassieker onder de ouderwetse Nederlandse recepten is de appelkruimeltaart. Hieronder vind je het recept.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 1 ei
  • Snufje zout
  • 1 kilo appels
  • 100 gram rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 gram suiker
  • 50 gram boter

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem, boter, suiker, ei en zout tot een deeg.
  2. Bekleed de bodem van een bakvorm met het deeg.
  3. Meng de appels, rozijnen, kaneel en suiker en verdeel dit over het deeg.
  4. Kruimel de rest van het deeg over de appels.
  5. Bak de taart op 180 graden voor 60 minuten.

Vlaai

De vlaai is een echte traditionele Nederlandse taart. Dit is het recept voor een klassieke kersen vlaai.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 25 gram gist
  • Snufje zout
  • 1 blik kersen op siroop
  • 50 gram maïzena

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem, melk, suiker, ei, gist en zout tot een deeg.
  2. Laat het deeg 1 uur rijzen.
  3. Rol het deeg uit en bekleed een vlaaivorm ermee.
  4. Meng de kersen met de maïzena en verdeel dit over de vlaaibodem.
  5. Bak de vlaai op 200 graden voor 25 minuten.

Boterkoek

Boterkoek is een echte Nederlandse zoetigheid. Hier is het recept.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 150 gram suiker
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem, boter, suiker en zout tot een deeg.
  2. Bekleed een bakvorm met het deeg.
  3. Bak de koek op 175 graden voor 30 minuten.

Speculaas

Ouderwetse koekjes recepten zijn niet compleet zonder speculaas. Dit is het recept.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 300 gram boter
  • 250 gram donkere basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem, boter, suiker, speculaaskruiden en zout tot een deeg.
  2. Laat het deeg 1 nacht rusten in de koelkast.
  3. Rol het deeg uit en steek er koekjes uit.
  4. Bak de koekjes op 175 graden voor 15 minuten.

Oliebollen

Geen ouderwetse bakrecepten lijst is compleet zonder oliebollen. Hier is het recept.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel suiker
  • Snufje zout
  • 1 appel
  • 100 gram rozijnen
  • Frituurolie

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem, melk, gist, suiker en zout tot een beslag.
  2. Voeg de appel en rozijnen toe.
  3. Laat het beslag 1 uur rijzen.
  4. Frituur lepels vol van het beslag op 180 graden tot ze goudbruin zijn.

Dit waren vijf recepten voor traditioneel Nederlands gebak uit grootmoeders tijd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.