Tarte tatin: het verhaal en recept achter de omgekeerde appeltaart

JJoris 24 augustus 2023 12:32

De Tarte tatin is veel meer dan een eenvoudige omgekeerde appeltaart. Het is een culinair symbool van Franse finesse en innovatie, met een verhaal dat even boeiend is als het dessert zelf.

Het verhaal achter de Tarte tatin

Het verhaal van deze beroemde taart gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. De zusters Tatin, Caroline en Stéphanie, runden een kleine herberg in het Franse dorpje Lamotte-Beuvron. Op een dag, zo gaat het verhaal, liet Stéphanie per ongeluk een appeltaart aanbranden. In een poging om de taart te redden, bedekte ze de verbrande bodem met een deegkorst en bakte ze het geheel opnieuw in de oven. Het resultaat was een omgekeerde appeltaart, die onverwacht een groot succes werd onder de gasten van de herberg. De rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

Het klassieke Tarte tatin recept

Het maken van een tarte tatin kan initieel intimiderend lijken, maar met een beetje geduld en de juiste ingrediënten is het absoluut haalbaar. Hier is een stapsgewijs recept om je te helpen de perfecte tarte tatin te bakken.

Ingrediënten

  • 6 tot 8 appels (bij voorkeur een stevige soort zoals Granny Smith)
  • 120 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 vel bladerdeeg

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180C.
  2. Schil de appels en snijd ze in vieren. Verwijder de kernen.
  3. Smelt de boter in een ovenbestendige pan. Voeg de suiker en het vanillestokje toe en roer tot de suiker is gekaramelliseerd.
  4. Leg de appels in de karamel, met de bolle kant naar beneden. Laat ze 10 minuten koken.
  5. Bedek de appels met het bladerdeeg en druk de randen naar beneden.
  6. Bak de taart in de oven gedurende 20 tot 25 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
  7. Laat de taart afkoelen alvorens hem om te draaien.

Met dit recept kun je dus zelf een authentieke tarte tatin bakken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.