Stap voor stap: 6 technieken voor de beste baguettes

JJoris 19 december 2023 07:07

Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood in huis, vooral als het gaat om authentieke Franse baguettes. De knapperige korst en de zachte binnenkant maken baguettes tot een favoriet bij veel mensen. Maar hoe bak je de perfecte baguettes thuis? Hier zijn zes technieken die je zullen helpen bij het bakken van de beste baguettes.

Techniek 1: Het kiezen van de juiste ingrediënten

Het bakken van de perfecte baguettes begint met de keuze van de juiste ingrediënten. Je hebt bloem, water, gist en zout nodig. Gebruik een sterke bloem met een hoog gluten gehalte voor een goed gerezen brood met een heerlijke textuur.

Techniek 2: De kneedtechniek

Het kneden van het deeg is cruciaal voor het maken van goede baguettes. Dit proces helpt bij het ontwikkelen van de gluten in het deeg, wat resulteert in een brood met een goede structuur. Gebruik de venstertechniek om te testen of je deeg voldoende gekneed is: het deeg moet dun genoeg zijn om licht door te laten zonder te scheuren.

Techniek 3: De eerste rijs

De eerste rijs, ook wel fermentatie genoemd, is een belangrijk onderdeel van het bakproces. Tijdens de fermentatie produceert de gist kooldioxide, wat het deeg doet rijzen. Een goede fermentatie zorgt voor een smakelijk brood met een luchtige structuur.

Techniek 4: De vorming

Na de eerste rijs is het tijd om de baguettes te vormen. Dit is een artistieke stap waarbij je het deeg vormt tot de klassieke baguette vorm. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn om de gasbellen in het deeg niet te beschadigen.

Techniek 5: De tweede rijs

De tweede rijs, ook wel proofing genoemd, is de laatste kans voor het deeg om te rijzen voor het bakken. Tijdens deze stap neemt het deeg in volume toe en ontwikkelt het zijn definitieve structuur.

Techniek 6: Het bakken

Het bakken van de baguettes is de laatste stap. De ideale temperatuur voor het bakken van baguettes is tussen de 230 en 240 graden Celsius. Een hete oven helpt bij het creëren van een knapperige korst en een zachte binnenkant.

Een handige tip is om een bakje met water in de oven te zetten tijdens het bakken. Dit creëert stoom, wat bijdraagt aan het krijgen van een knapperige korst.


Techniek Beschrijving
Kiezen van de juiste ingrediënten Gebruik sterke bloem, water, gist en zout
Kneedtechniek Ontwikkel de gluten in het deeg door het goed te kneden
Eerste rijs Laat het deeg rijzen bij kamertemperatuur
Vorming Vorm het deeg tot de klassieke baguette vorm
Tweede rijs Laat het deeg nogmaals rijzen
Bakken Bak de baguettes bij 230-240 graden Celsius

Bakken is een wetenschap, maar ook een kunst. Volg deze technieken en je zult zeker genieten van zelfgebakken, authentieke Franse baguettes.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.