Scones en clotted cream: een Engelse traktatie

RRomée 12 april 2024 07:06

Als je ooit in Engeland bent geweest, heb je misschien wel gehoord van scones en clotted cream. Dit duo vormt een traditionele Engelse traktatie, vaak geserveerd tijdens een high tea. Maar wat zijn scones en clotted cream precies en hoe maak je ze thuis? Laten we dit samen ontdekken!

Wat zijn scones?

Scones zijn kleine, ronde broodjes die traditioneel in het Verenigd Koninkrijk worden gegeten. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de Britse keuken en worden vaak geserveerd met clotted cream en jam. De ingrediënten voor scones zijn doorgaans bloem, suiker, boter, bakpoeder en melk. Het resultaat is een licht, luchtig broodje met een zachte, bijna kruimelige textuur.

Wat is clotted cream?

Clotted cream, ook wel bekend als 'Devonshire cream', is een dikke, romige substantie die traditioneel wordt gemaakt door volle melk langzaam te verwarmen. De room die naar de oppervlakte stijgt, wordt vervolgens afgeschraapt en gekoeld, waardoor clotted cream ontstaat. Het heeft een kenmerkende, rijke en romige smaak en wordt meestal geserveerd bij scones.

Hoe maak je scones en clotted cream?

Laten we eens kijken hoe je thuis je eigen scones en clotted cream kunt maken. Hieronder een tabel met de benodigde ingrediënten:

Ingrediënten voor scones Hoeveelheid
Bloem 500 gram
Suiker 25 gram
Boter 75 gram
Bakpoeder 1 eetlepel
Melk 250 ml
Ingrediënten voor clotted cream Hoeveelheid
Volle melk 2 liter
  1. Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
  2. Meng de bloem, suiker, boter en bakpoeder samen in een kom.
  3. Voeg de melk toe en kneed het deeg tot het glad is.
  4. Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm en snij met een ronde vorm de scones uit.
  5. Bak de scones in de oven voor ongeveer 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  6. Voor de clotted cream, verwarm de volle melk langzaam op laag vuur. Laat het niet koken.
  7. schraap de room die naar de oppervlakte stijgt af en laat het afkoelen.

Tips voor het serveren van scones en clotted cream

Het serveren van scones en clotted cream op de juiste manier is een kunst op zich. Serveer de scones warm met een royale laag clotted cream en aardbeienjam. Traditioneel wordt de clotted cream eerst op de scone gesmeerd, gevolgd door de jam, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om eerst de jam te smeren.

Meer artikelen