Pâte à choux: de basis voor éclairs en soesjes

JJoris 17 september 2023 18:11

Pâte à choux, ook bekend als soezendeeg, is de magische basis voor heerlijke gebakjes zoals éclairs en soesjes. Het is misschien een beetje intimiderend als je het nog nooit eerder hebt gemaakt, maar maak je geen zorgen. Met dit uitgebreide artikel en het basisrecept, zul je binnen de kortste keren de perfecte pâte à choux maken!

Wat is pâte à choux?

Pâte à choux is een licht, luchtig deeg dat volledig uit eieren, boter, water en bloem bestaat. Het heeft een zeer unieke bereidingstechniek waardoor het deeg opzwelt en hol vanbinnen wordt wanneer het gebakken wordt. Dit maakt het de perfecte basis voor gevulde gebakjes zoals éclairs en soesjes.

Hoe maak je pâte à choux?

De bereiding van pâte à choux lijkt misschien complex, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig als je de stappen begrijpt. Hier is een basisrecept voor pâte à choux:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Breng in een pan water en boter aan de kook.
 3. Voeg de bloem toe en roer snel tot een bal ontstaat.
 4. Neem de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe.
 5. Spuit het deeg op een bakplaat in de gewenste vorm.
 6. Bak de pâte à choux in de oven tot ze goudbruin en opgezwollen zijn.

Tips voor het maken van pâte à choux

Het maken van pâte à choux kan wat oefening vereisen. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 • Zorg voor nauwkeurige metingen. Het kan verleidelijk zijn om 'op het oog' te meten, maar voor pâte à choux is nauwkeurigheid cruciaal. Te veel of te weinig van een ingrediënt kan ervoor zorgen dat het deeg niet goed opzwelt.
 • Gebruik verse eieren. Verse eieren leveren de beste resultaten op bij het maken van pâte à choux.
 • Bak op de juiste temperatuur. Een te lage oven temperatuur kan ervoor zorgen dat het deeg niet volledig rijst, terwijl een te hoge temperatuur kan leiden tot verbranding.

Pâte à choux fouten vermijden

Zoals bij elk bakproces, kunnen er dingen misgaan bij het maken van pâte à choux. Enkele veelvoorkomende fouten zijn:

 • Te weinig bakken: Het deeg heeft voldoende baktijd nodig om goed op te zwellen en te drogen. Te vroeg uit de oven halen kan leiden tot ingezakt of vochtig gebak.
 • Te veel eieren: Te veel eieren kan het deeg te zwaar maken, waardoor het niet goed opzwelt. Zorg ervoor dat je het recept nauwkeurig volgt.
 • Niet genoeg lucht in het deeg: Dit kan gebeuren als je niet genoeg eieren toevoegt of als je het deeg niet genoeg klopt. Zorg ervoor dat je het deeg goed klopt na het toevoegen van elk ei.

De wetenschap achter pâte à choux

Wat maakt pâte à choux zo uniek? Het zit allemaal in de wetenschap. Wanneer het deeg wordt gebakken, verdampt het water in het deeg en zorgt voor stoom. Dit zorgt ervoor dat het deeg opzwelt en een holle binnenkant krijgt. Het is deze unieke structuur die pâte à choux ideaal maakt voor gevulde gebakjes zoals éclairs en soesjes.

Nu je weet hoe je pâte à choux maakt en begrijpt hoe het werkt, is het tijd om je nieuwe vaardigheden in de praktijk te brengen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.