Het gebruik van bakbonen en blind bakken uitgelegd

RRomée 13 oktober 2023 17:06

Bakbonen en blind bakken zijn termen die je misschien al hebt gehoord als je graag bakt, maar wat betekenen ze precies? Laten we het uitzoeken!

Bakbonen: wat zijn het?

Bakbonen zijn kleine keramische of metalen balletjes die worden gebruikt om een taartbodem te bakken voordat de vulling wordt toegevoegd. Dit proces staat bekend als blind bakken. Je vraagt je misschien af: waarom zou je dat doen? Het antwoord is eenvoudig: om te voorkomen dat de bodem van de taart opzwelt, krimpt of vervormt tijdens het bakken.

Hoe gebruik je bakbonen?

Als je nog nooit bakbonen hebt gebruikt, vind je hier de eenvoudige stappen om ze correct te gebruiken:

  1. Rol je deeg uit en plaats het in je bakvorm.
  2. Leg een stuk bakpapier over het deeg.
  3. Verspreid de bakbonen gelijkmatig over het bakpapier.

Laat het in de voorverwarmde oven bakken voor de aanbevolen tijd in je recept. Hierna kun je de bakbonen en het bakpapier voorzichtig verwijderen en de taartbodem verder bakken of vullen.

Voordelen en nadelen van bakbonen

Zoals bij elke kooktechniek, hebben bakbonen zowel voor- als nadelen. Het gebruik van bakbonen is voordelig omdat het helpt om de vorm en structuur van de taartbodem te behouden. Het voorkomt dat de bodem opzwelt en geeft je een perfect gebakken taartbodem om te vullen.

Een nadeel kan zijn dat bakbonen de bodem van de taart kunnen uitdrogen. Extra voorzichtigheid is ook nodig bij het verwijderen van de hete bakbonen.

Alternatieven voor bakbonen

Als je geen bakbonen hebt, zijn er nog andere methoden die je kunt gebruiken. Je kunt droge bonen, rijst of zelfs munten gebruiken. Het is belangrijk om deze alternatieven te gebruiken voor eenmalig gebruik, aangezien ze vocht kunnen opnemen.

Tips voor het blind bakken

  • Zorg ervoor dat het bakpapier groter is dan de taartbodem, zodat je de bakbonen gemakkelijk kunt optillen.
  • Als je taartbodem de neiging heeft om te krimpen tijdens het bakken, probeer dan het deeg in de koelkast te laten rusten voordat je het blind bakt.
  • Prik het deeg met een vork in voordat je het blind bakt om te voorkomen dat het opzwelt.

Het gebruik van bakbonen en de techniek van blind bakken zijn essentieel om de perfecte taartbodem te krijgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.