Hartige en zoete scones: 5 recepten voor een Engelse Tea time

RRomée 22 november 2023 07:07

Niets schreeuwt meer 'Engelse Tea time' dan een schaal vol warme, boterige scones. Of je nu de voorkeur geeft aan hartig of zoet, deze vijf recepten geven je een authentieke Britse ervaring, gewoon bij jou thuis.

De basis: klassieke scones

De beste scones beginnen met een goed basisrecept. Hier is hoe je klassieke scones maakt:

  1. Meng 350g zelfrijzend meel, 1tl bakpoeder en ¼ tl zout in een kom.
  2. Voeg 85g koude boter toe en wrijf het met je vingers door het meel tot het op broodkruim lijkt.
  3. Roer 3el suiker door.
  4. Verwarm 175ml melk tot het warm is, maar niet heet, en voeg een scheutje citroensap toe om het te laten schiften. Voeg dit toe aan het meelmengsel en roer tot een zacht deeg.
  5. Bestuif je werkblad met wat meel, leg het deeg erop en kneed lichtjes tot een ronde lap van 4 cm dik. Steek rondjes uit met een glas of een koekjesvorm en leg ze op een bakplaat. Bak 10-12 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C.

Variaties op de klassieke scone

Nu je de basis onder de knie hebt, is het tijd voor wat variatie. Hier zijn vier recepten die de klassieke scone een twist geven.

1. Zoete scones: Scones met rozijnen

Roer 85g rozijnen door het meel voordat je de boter toevoegt. Volg verder het basisrecept.

2. Hartige scones: Scones met kaas en bacon

Laat de suiker uit het basisrecept en voeg in plaats daarvan 85g geraspte cheddar en 4 fijngehakte plakjes bacon toe aan het meel. Volg verder het basisrecept.

3. Kruidige scones: Scones met kaneel en appel

Roer 1tl kaneel en 1 fijngeraspte appel door het meel in het basisrecept. Laat de suiker en voeg in plaats daarvan 85g bruine suiker toe. Volg verder het basisrecept.

4. Luxe scones: Chocolade scones

Laat de suiker uit het basisrecept en voeg in plaats daarvan 85g suiker en 50g fijngehakte pure chocolade toe aan het meel. Volg verder het basisrecept.

Serveertips voor scones

Traditioneel worden scones geserveerd met clotted cream en jam, maar je kunt ze ook beleggen met boter, kaas, ham of zelfs Nutella voor een extra decadente traktatie. Voor hartige scones is een lik mosterd of chutney ook heerlijk.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.