Duurzaam bakken: 6 tips voor zero-waste gebak

JJoris 23 april 2024 07:06

Wil je duurzaam bakken en tegelijkertijd genieten van heerlijk gebak? Goed nieuws! Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je jouw bakgewoonten milieuvriendelijker maken. Hier zijn 6 tips voor zero-waste bakken.

1. Kies voor biologische en lokale ingrediënten

Als je duurzaam wilt bakken, begin dan met de ingrediënten. Kies voor biologische producten, die zijn geteeld zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. En nog beter: kies voor lokale producten. Op die manier verminder je de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het vervoer van voedsel.

2. Maak gebruik van seizoensgebonden fruit en groenten

Kies bij het bakken voor fruit en groenten van het seizoen. Deze zijn niet alleen verser en smaakvoller, maar ook duurzamer omdat ze lokaal kunnen worden geteeld en minder energie nodig hebben voor transport en opslag.

3. Vermijd wegwerp bakvormen

Gebruik in plaats van wegwerpbakvormen duurzame alternatieven zoals siliconen of glazen bakvormen. Deze zijn herbruikbaar en gaan veel langer mee.

4. Minimaliseer voedselverspilling

Probeer bij het bakken zo min mogelijk voedsel te verspillen. Gebruik bijvoorbeeld al je restjes voor het maken van nieuwe recepten. Oud brood kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van broodpudding, en overrijp fruit is perfect voor het maken van jam of gebak.

Manieren om voedselverspilling te minimaliseren Voorbeelden
Gebruik restjes Maak broodpudding van oud brood
Bewaar op de juiste manier Bewaar koekjes in een luchtdichte container
Deel je gebak Geef overgebleven gebak aan vrienden of buren

5. Kies voor milieuvriendelijke verpakkingen

Als je je gebak wilt meenemen of cadeau wilt doen, kies dan voor milieuvriendelijke verpakkingen. Vermijd plastic en kies in plaats daarvan voor herbruikbare of composteerbare verpakkingen, zoals glazen potten of dozen van gerecycled materiaal.

6. Leer om zelf te maken

Veel ingrediënten die we gebruiken bij het bakken, zoals vanille-extract of bakpoeder, kunnen thuis worden gemaakt. Dit is niet alleen goedkoper, maar het vermindert ook de hoeveelheid verpakking die je gebruikt. Plus, zelfgemaakte ingrediënten smaken vaak veel beter!

Met deze tips kun je beginnen met duurzaam bakken en heerlijke zero-waste gebakjes maken. Het is makkelijker dan je denkt, en het is een geweldige manier om je steentje bij te dragen aan een gezondere planeet.

Meer artikelen