De wonderen van het waterbad bij bakken

RRomée 4 februari 2024 07:06

Het waterbad, of 'bain-marie' zoals het ook wel bekend staat, is een essentiële baktechniek die elke bakker zou moeten kennen. Maar wat zijn nu precies de voordelen van het bakken in een waterbad en hoe gebruik je het correct? Laten we dat eens ontdekken.

De voordelen van waterbad bakken

Het bakken in een waterbad heeft veel voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Gelijkmatige warmteverdeling: Door je bakvorm in een bak met heet water te plaatsen, zorgt de stoom die door het water wordt geproduceerd voor een gelijkmatige warmteverdeling. Dit voorkomt dat de randen van je gebak eerder gaar worden dan het midden.

  • Voorkomt uitdrogen: Het water zorgt voor een vochtige omgeving in de oven, wat voorkomt dat je gebak uitdroogt.

  • Perfect voor delicate gerechten: Delicate gerechten zoals cheesecake, crème brûlée en custards worden perfect gaar zonder te barsten of te verkleuren dankzij de zachte en gelijkmatige warmte van het waterbad.

Hoe gebruik je een waterbad bij het bakken?

Het gebruik van een waterbad bij het bakken is eenvoudiger dan je denkt. Hier een stap voor stap handleiding:

  1. Voorverwarm je oven en vul een bakblik met heet water: Het water moet heet zijn, maar niet aan de kook. De hoeveelheid water hangt af van het recept, maar meestal is het voldoende om het bakblik voor de helft te vullen.

  2. Plaats je bakvorm in het waterbad: Zorg ervoor dat de bakvorm kleiner is dan het bakblik en dat het water niet in de bakvorm kan komen.

  3. Bak je gerecht volgens het recept: Het waterbad zorgt voor een zachte en gelijkmatige garing. Controleer regelmatig het waterpeil en vul zo nodig bij met meer heet water.

  4. Haal je gerecht voorzichtig uit het waterbad: Dit kan heet zijn, dus wees voorzichtig. Laat je gebak volledig afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

Beste recepten met waterbad

Hier zijn een paar van de beste recepten om te proberen met een waterbad:

  • Cheesecake: De klassieke New York cheesecake wordt perfect zacht en romig met een waterbad.

  • Crème brûlée: Deze Franse delicatesse met zijn knapperige suikerkorst en romige vulling is een perfect recept voor een waterbad.

  • Chocolade soufflé: Dit delicate chocoladegerecht blijft mooi hoog en luchtig dankzij de gelijkmatige warmte van een waterbad.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.