
Bakken is zoveel meer dan simpelweg ingrediënten mengen en ze in de oven zetten. Er zit een hele wetenschap achter, voornamelijk als het gaat om het fermentatieproces. In dit artikel duiken we dieper in deze materie en delen we zes fascinerende feiten over fermentatie.
1. Wat is Fermentatie?
Fermentatie is een biologisch proces waarbij suikers worden omgezet in gas, zuren of alcohol. In de bakkerij wordt fermentatie vaak geassocieerd met de werking van gist. Gist is een micro-organisme dat suikers uit het deeg omzet in koolstofdioxidegas, wat bijdraagt aan het rijzen van het deeg.
2. Fermentatie en Smaak
Fermentatie heeft een grote invloed op de smaak van gebakken goederen. Het proces van deeg fermentatie draagt bij aan de ontwikkeling van een complexe, rijke smaak. Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat brood dat langzamer heeft kunnen fermenteren, zoals zuurdesembrood, een veel diepere en complexere smaak heeft dan brood dat snel rijst met bakpoeder.
3. Fermentatie en Gezondheid
Fermentatie kan ook de gezondheidseigenschappen van voedsel verbeteren. Het fermentatieproces kan bepaalde voedingsstoffen in voedsel meer beschikbaar maken voor ons lichaam. Zo kan het fermentatieproces van brood bijvoorbeeld de hoeveelheid beschikbare mineralen in het brood verhogen.
4. De Rol van Temperatuur
Bij fermentatie speelt temperatuur een grote rol. Warmer weer versnelt het fermentatieproces, terwijl kouder weer het vertraagt. Daarom is het belangrijk om de temperatuur van je keuken in de gaten te houden bij het bakken.
5. Verschillende Soorten Fermentatie
Er zijn verschillende soorten fermentatie die gebruikt worden in de bakkerij, zoals wilde fermentatie (zoals zuurdesem) en gecontroleerde fermentatie (zoals bij gistbrood). Ieder heeft zijn eigen unieke eigenschappen en smaken.
6. Het Belang van Fermentatie in Bakken
Zonder fermentatie zou ons brood plat en smaakloos zijn. Fermentatie helpt het deeg te rijzen en geeft ons brood zijn unieke smaak en textuur. Daarom is het zo'n cruciaal onderdeel van het bakproces.