De wereld van het bakken met spelt: 3 overheerlijke broden

JJoris 4 september 2023 07:02

De wereld van het bakken met spelt is er één vol smaak, gezondheid en creativiteit. Maar waar begin je? Laten we beginnen bij het begin: Wat is spelt eigenlijk?

Spelt, een oeroud graan, is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen, en dat niet zonder reden. Het heeft een heerlijke, nootachtige smaak en is rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, ijzer en B-vitamines. Bovendien is het een uitstekende keuze voor broodbakkers van elk niveau. Laten we de wereld van het bakken met spelt induiken en drie overheerlijke speltbroden ontdekken die je thuis kunt maken.

Eenvoudig speltbrood

Het eerste recept dat we gaan bekijken, is een eenvoudig speltbrood. Dit is een geweldig recept voor beginnende bakkers of voor diegenen onder ons die een snel en gemakkelijk speltbrood willen bakken. Hier zijn de stappen om speltbrood te bakken:

  1. Meng alle droge ingrediënten, inclusief het speltmeel.
  2. Voeg het water en de olie toe en meng het tot een deeg.
  3. Laat het deeg rijzen.
  4. Vorm het brood en laat het nogmaals rijzen.
  5. Bak het brood in de oven.

Gezond en vezelrijk speltbrood

Het volgende recept is voor een gezond en vezelrijk speltbrood. Dit brood is ideaal voor diegenen die op zoek zijn naar een gezonde optie en die de voordelen van speltbrood willen benutten.

Om dit brood te maken, volg je dezelfde stappen als bij het eenvoudige speltbrood, maar voeg je extra vezels toe in de vorm van zaden, noten of gedroogd fruit. Experimenteer met verschillende toevoegingen om je eigen versie van een gezond speltbrood te creëren.

Zoet speltbrood

Laten we onze reis door de wereld van het bakken met spelt afsluiten met een zoet speltbrood. Dit brood is een perfecte traktatie voor een speciale gelegenheid of als je zin hebt in iets zoets.

Het maken van zoet speltbrood is vergelijkbaar met het maken van de andere twee broden, maar dit keer voegen we suiker, honing of andere zoetmakers toe aan het deeg. Je kunt ook kiezen voor zoete toevoegingen zoals chocolade, rozijnen of noten.

Hieronder vind je een overzichtelijke tabel met de ingrediënten voor de drie verschillende speltbroden:

Broodsoort Ingrediënten
Eenvoudig speltbrood Speltmeel, water, olie, gist, zout
Gezond en vezelrijk speltbrood Speltmeel, water, olie, gist, zout, zaden/noten/gedroogd fruit
Zoet speltbrood Speltmeel, water, olie, gist, zout, suiker/honing, zoete toevoegingen

Ik hoop dat je nu klaar bent om je bakavontuur met spelt te beginnen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.