De kunst van het bakken met courgette: 5 smeuïge recepten

JJoris 24 april 2024 07:07

Wie zei dat groenten en bakken niet samengaan? In deze blogpost laten we je zien hoe je kunt bakken met courgette, een veelzijdige groente die in verschillende bakrecepten kan worden gebruikt. Niet alleen voegt het vocht en voeding toe aan je gebak, maar het draagt ook bij aan een heerlijk smeuïge textuur. Hieronder vind je onze top 5 recepten voor het bakken met courgette.

Courgettebrood

Het eerste recept op onze lijst is dit heerlijke en voedzame courgettebrood. Niet alleen is het makkelijk te maken, maar het is ook een geweldige manier om wat extra groenten in je dieet te krijgen.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes geraspte courgette
  • 3 eieren
  • 1 kopje plantaardige olie
  • 2 kopjes suiker
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 3 kopjes bloem
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet twee bakvormen van 9x5 inch in en bestuif deze lichtjes met bloem.
  2. In een grote kom, combineer de courgette, eieren, olie, suiker en vanille. Meng de droge ingrediënten in een aparte kom, en voeg deze vervolgens toe aan het courgettemengsel. Roer tot alles goed gecombineerd is.
  3. Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee bakvormen en bak in de voorverwarmde oven gedurende 60-70 minuten, of tot een tester schoon uit het midden komt.

Courgette muffins

Voor een kleiner, snackformaat traktatie, probeer dan deze courgette muffins. Ze zijn perfect voor een snel ontbijt onderweg, of een middagsnack.

Ingrediënten:

  • 1 1/2 kopje geraspte courgette
  • 1/2 kopje plantaardige olie
  • 1 kopje bruine suiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 kopjes bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een muffinblik in of bekleed deze met papieren bakvormpjes.
  2. In een grote kom, combineer de courgette, olie, bruine suiker, eieren en vanille. Meng de droge ingrediënten in een aparte kom, en voeg deze vervolgens toe aan het courgettemengsel. Roer tot alles goed gecombineerd is.
  3. Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes en bak in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot de muffins goudbruin zijn en een tester schoon uit het midden komt.

Courgette pannenkoeken

Voor een draai aan de traditionele pannenkoek, probeer dan deze courgette pannenkoeken. Niet alleen zijn ze een geweldige manier om je dag te beginnen, maar ze zijn ook heerlijk als lichte lunch.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes geraspte courgette
  • 2 eieren
  • 1 kopje bloem
  • 1/2 kopje melk
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • Boter of olie, voor het bakken

Bereidingswijze:

  1. In een grote kom, combineer de courgette, eieren, bloem, melk, bakpoeder en zout. Roer goed om alle ingrediënten te combineren.
  2. Verwarm een beetje boter of olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Schep voor elke pannenkoek een eetlepel beslag in de pan en bak tot de onderkant goudbruin is. Keer om en bak de andere kant.
  3. Serveer warm met je favoriete topping.

Courgette brownies

Voor iets zoets, probeer dan deze courgette brownies. Ze zijn heerlijk smeuïg en chocoladeachtig, met een gezonde twist.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes geraspte courgette
  • 1 1/2 kopje suiker
  • 3/4 kopje boter, gesmolten
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 kopjes bloem
  • 1/2 kopje cacaopoeder
  • 1 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een 9x13 inch bakvorm in en bestuif deze lichtjes met cacaopoeder.
  2. In een grote kom, combineer de courgette, suiker, gesmolten boter en vanille. Voeg de bloem, cacaopoeder, baking soda en zout toe, en roer tot alles goed gecombineerd is.
  3. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of tot een tester schoon uit het midden komt.

Courgette cake

Als laatste, maar zeker niet de minste, hebben we deze heerlijke courgette cake. Het is perfect voor een verjaardag, of gewoon als een traktatie om te genieten met een kopje thee.

Ingrediënten:

  • 3 kopjes geraspte courgette
  • 2 kopjes suiker
  • 1 1/4 kopje plantaardige olie
  • 4 eieren
  • 3 kopjes bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 1/2 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een ronde bakvorm van 10 inch in en bestuif deze lichtjes met bloem.
  2. In een grote kom, combineer de courgette, suiker, olie en eieren. Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel en nootmuskaat toe, en roer tot alles goed gecombineerd is.
  3. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm en bak in de voorverwarmde oven gedurende 60-70 minuten, of tot een tester schoon uit het midden komt.

We hopen dat deze recepten je inspireren om zelf aan de slag te gaan met bakken met courgette! Vergeet niet dat courgette een geweldige toevoeging is aan bijna elk bakrecept, dus wees niet bang om te experimenteren en je eigen draai te geven aan deze recepten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.