De charme van Engelse pies: van vlees tot fruit

JJoris 5 november 2023 07:02

Wie denkt aan de Britse keuken, denkt al snel aan de iconische Engelse pies. Of het nu een hartige vleespies of een zoete fruitpie is, deze gebakken lekkernijen hebben een speciaal plekje in het hart van vele foodies.

De charme van Engelse pies

Engelse pies hebben een lange en rijke geschiedenis. Ze maken al eeuwenlang deel uit van de Britse eetcultuur, en hebben zich in die tijd ontwikkeld tot een ware kunstvorm. De charme van Engelse pies zit hem in de verscheidenheid aan vullingen, van hartig vlees tot zoet fruit, en in de knapperige, goudbruine korst die elke hap tot een genot maakt.

Verschillende soorten Engelse pies

Er zijn talloze variaties op de traditionele Engelse pie. Laten we enkele populaire soorten nader bekijken:

  1. Vleespies: Deze hartige pies zijn vaak gevuld met rund-, lam- of varkensvlees, gecombineerd met uiteenlopende groenten en specerijen.
  2. Fruitpies: Fruitpies zijn de zoete tegenhanger van de vleespies, met vullingen van vers, ingeblikt of gedroogd fruit, zoals appels, kersen of bosbessen. Ze worden vaak geserveerd met een bolletje ijs of een flinke toef slagroom.
  3. Kippenpies: Een variant op de vleespies, waarbij de vulling bestaat uit kip en groenten, vaak gebonden met een romige saus.
Soort pie Kenmerken
Vleespies Hartig, rijk aan proteïnen
Fruitpies Zoet, vol met fruit
Kippenpies Romig, gevuld met kip

Zelf Engelse pies maken

Het maken van Engelse pies kan een leuke uitdaging zijn, vooral als je een beginner bent in de keuken. Het vereist enige oefening om de korst perfect te krijgen, maar met een beetje geduld en de juiste ingrediënten kun je je eigen authentieke Engelse pies bakken.

Ingrediënten

Voor de korst heb je nodig: bloem, boter, water en zout. Voor de vulling kun je naar eigen smaak vlees, groenten of fruit toevoegen, samen met de nodige kruiden en specerijen.

Bereiding

Meng de ingrediënten voor de korst tot een soepel deeg. Rol het deeg uit en bekleed er een taartvorm mee. Voeg daarna je gekozen vulling toe en bedek met een tweede laag deeg. Bak de pie in een voorverwarmde oven tot de korst goudbruin en knapperig is.

Of je nu kiest voor een hartige vleespies of een zoete fruitpie, het maken van je eigen Engelse pies kan een geweldige manier zijn om de charme van de Britse keuken te ontdekken.

Meer artikelen