Custard: het verschil tussen vla, pudding en crème anglaise

RRomée 16 september 2023 10:02

Custard is een geliefd dessert in Nederland, maar wist je dat er verschillende soorten custard zijn? Denk aan vla, pudding en crème anglaise. Al deze desserts zijn varianten op de originele custard, maar ze hebben elk hun unieke kenmerken en bereidingswijzen. In dit artikel duiken we dieper in deze drie heerlijke desserts en tonen we je hoe je ze zelf kunt maken.

De basis: Wat is custard?

Custard is een zoete, romige dessert gemaakt van eieren, melk en suiker. Het eindresultaat kan variëren van een dunne, vloeibare vla tot een stevige pudding, afhankelijk van de bereidingswijze en de verhoudingen van de ingrediënten.

Vla

Vla is een typisch Nederlands dessert dat wordt bereid door melk, suiker en eieren te verhitten tot een dikke, romige massa. Het is een dunne custard die vaak wordt geserveerd met fruit of compote. Om vla te maken, volg je dit eenvoudige recept:

 • 1 l melk
 • 200 g suiker
 • 4 eieren
 • Vanille naar smaak

Verhit de melk en suiker in een pan tot het bijna kookt. Klop ondertussen de eieren in een kom. Giet de hete melk langzaam over de eieren terwijl je blijft kloppen. Giet het mengsel terug in de pan en verhit het op laag vuur tot het dik wordt. Voeg ten slotte de vanille toe en laat de vla afkoelen voor je hem serveert.

Pudding

Pudding is een dikkere variant van custard. Het wordt bereid door melk, suiker, eieren en een verdikkingsmiddel zoals maizena te verhitten tot een dikke, romige massa. Vaak wordt er ook vanille of een andere smaak toegevoegd. Hier is een eenvoudig recept voor pudding:

 • 1 l melk
 • 200 g suiker
 • 4 eieren
 • 50 g maizena
 • Vanille naar smaak

Verhit de melk en suiker in een pan tot het bijna kookt. Klop ondertussen de eieren en de maizena in een kom. Giet de hete melk langzaam over het eimengsel terwijl je blijft kloppen. Giet het mengsel terug in de pan en verhit het op laag vuur tot het dik wordt. Voeg ten slotte de vanille toe en laat de pudding afkoop voor je hem serveert.

Crème anglaise

Crème anglaise is een dunne, vloeibare custard die vaak wordt geserveerd bij desserts zoals appelgebak of cake. Het wordt bereid door melk, suiker en eierdooiers te verhitten tot een dunne, romige saus. Hier is een eenvoudig recept voor crème anglaise:

 • 1 l melk
 • 200 g suiker
 • 6 eierdooiers
 • Vanille naar smaak

Verhit de melk en suiker in een pan tot het bijna kookt. Klop ondertussen de eierdooiers in een kom. Giet de hete melk langzaam over de eierdooiers terwijl je blijft kloppen. Giet het mengsel terug in de pan en verhit het op laag vuur tot het dik wordt. Voeg ten slotte de vanille toe en laat de crème anglaise afkoelen voor je hem serveert.

Vergelijking: Vla, Pudding, Crème Anglaise

Vla Pudding Crème Anglaise
Basis ingrediënten Melk, Suiker, Eieren Melk, Suiker, Eieren, Maizena Melk, Suiker, Eierdooiers
Textuur Dun en romig Dik en romig Dun en vloeibaar
Typisch gebruik Geserveerd met fruit of compote Geserveerd als stand-alone dessert Geserveerd als saus bij andere desserts

Zo zie je dat er duidelijke verschillen zijn tussen deze drie soorten custard.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.