Creatief met taart: 5 ontwerpen en decoratietechnieken

JJoris 24 oktober 2023 07:07

Wie houdt er niet van een prachtig versierde taart? Het is niet alleen heerlijk, maar ook een lust voor het oog. Of je nu een beginnende bakker bent of een doorgewinterde professional, er zijn altijd nieuwe en creatieve manieren om je taarten te versieren. In dit artikel delen we 5 ontwerpen en decoratietechnieken om je volgende creatie naar een hoger niveau te tillen.

Een simpel en elegant ontwerp

Het is niet nodig om ingewikkelde decoraties te gebruiken om een taart mooi te maken. Soms is eenvoud het sleutelwoord. Een gladde laag room of glazuur, afgewerkt met wat verse bloemen of fruit, kan al voldoende zijn. Probeer bijvoorbeeld eens een witte taart met een hint van kleur door wat verse bessen of eetbare bloemen toe te voegen.

Gebruik van fondant

Fondant is een populair materiaal voor het decoreren van taarten. Het is flexibel, glad en kan in bijna elke kleur worden geverfd. Hier zijn enkele manieren om fondant te gebruiken in je taartontwerpen:

  • Vormen en figuren: Fondant kan worden uitgerold en uitgesneden in allerlei vormen en figuren. Dit is geweldig voor themataarten, zoals verjaardagen of feestdagen.
  • Marmer effect: Door verschillende kleuren fondant samen te kneden en uit te rollen, kan je een marmer effect creëren. Dit effect is stijlvol en uniek voor elke taart.
  • Quilting: Deze techniek houdt in dat je een patroon in het fondant drukt om het eruit te laten zien als een quilt. Dit voegt textuur en interesse toe aan je taart.

Creatief met glazuur

Glazuur is niet alleen voor cupcakes! Je kunt glazuur ook gebruiken om prachtige en unieke ontwerpen op je taart te maken.

  • Ombre effect: Begin met een donkere kleur aan de onderkant van je taart en laat de kleur geleidelijk lichter worden naar de bovenkant toe. Dit is een eenvoudige techniek die een groot effect heeft.
  • Spuittechnieken: Met verschillende spuitmondjes kan je allerlei patronen en texturen maken. Probeer rozen, sterren, bladeren, of zelfs kant.
  • Waterverf effect: Met een beetje kleurstof en vodka of citroensap kan je een waterverf effect creëren op je taart.

Chocolade decoraties

Chocolade is niet alleen heerlijk, maar ook veelzijdig. Je kan het smelten en er figuren van maken, het raspen over de taart voor een sneeuw-effect, of het gebruiken om chocoladescherven te maken.

Tenslotte, onthoud dat oefening kunst baart. Deze technieken vergen wat tijd om onder de knie te krijgen, maar met geduld en oefening kan je prachtige en unieke taarten creëren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.