Bakrecepten uit grootmoeders tijd: 6 nostalgische traktaties

RRomée 1 november 2023 07:08

Ahh, de geur van versgebakken koekjes rechtstreeks uit de oven. Het roept onmiddellijk beelden op van grootmoeders keuken en eindeloze middagen gevuld met zoetigheid en plezier. Laat me je meenemen op een nostalgische reis terug in de tijd met deze 6 heerlijke bakrecepten uit grootmoeders tijd.

Ouderwetse Appeltaart

Ingrediënten

  • 1 kg appelen
  • 150 g suiker
  • 2 tl kaneel
  • 300 g bloem
  • 200 g boter
  • 1 ei
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de appelen en snijd ze in blokjes.
  3. Meng de appelen met suiker en kaneel.
  4. Meng bloem, boter, ei en zout tot een deeg.
  5. Bekleed een taartvorm met het deeg en vul deze met het appelmengsel.
  6. Bak de taart in de voorverwarmde oven gedurende 60 minuten.

Ouderwetse Boterkoek

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 250 g boter
  • 200 g suiker
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten tot een deeg.
  3. Druk het deeg in een ingevette bakvorm.
  4. Bak de boterkoek gedurende 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.

Ouderwetse Jan Hagel

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 150 g boter
  • 100 g suiker
  • 50 g gehakte noten
  • 1 ei
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng bloem, boter, suiker en zout tot een deeg.
  3. Rol het deeg uit op een bakplaat en bestrijk het met ei.
  4. Strooi de gehakte noten over het deeg.
  5. Bak de Jan Hagel gedurende 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Ouderwetse Speculaas

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 200 g boter
  • 150 g bruine suiker
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 1 ei
  • Snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten tot een deeg.
  3. Rol het deeg uit en snijd er speculaasfiguren uit.
  4. Bak de speculaas gedurende 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

Ouderwetse Kletskoppen

Ingrediënten

  • 200 g suiker
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 50 g geschaafde amandelen
  • 2 eiwitten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng alle ingrediënten tot een beslag.
  3. Leg kleine hoopjes beslag op een bakplaat.
  4. Bak de kletskoppen gedurende 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.

Ouderwetse Zeeuwse Bolussen

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 250 g boter
  • 200 g bruine suiker
  • 100 ml melk
  • 50 g gist
  • 2 eieren
  • 1 tl zout
  • 1 tl kaneel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng bloem, boter, suiker, melk, gist, eieren, zout en kaneel tot een deeg.
  3. Vorm het deeg tot bolussen en leg deze op een bakplaat.
  4. Bak de bolussen gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

En daar heb je het! Zes nostalgische bakrecepten uit grootmoeders tijd. Deze oude recepten zullen ongetwijfeld herinneringen oproepen en je keuken vullen met de heerlijke aroma's van vroeger.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.