
De feestdagen zijn een tijd van samenzijn, cadeautjes en natuurlijk heerlijk eten. En wat is er nou gezelliger dan samen de keuken in duiken om een heerlijke traktatie te bakken? In dit artikel nemen we je mee op een culinaire wereldreis met zes unieke bakrecepten van over de hele wereld die perfect zijn voor de feestdagen.
1. Panettone - Italië
Panettone is een traditioneel Italiaans gebak dat veelal gegeten wordt met Kerstmis en Nieuwjaar. Het is een soort zoete, vruchtenbrood dat in een hoge, ronde vorm wordt gebakken.
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 200 gram suiker
- 200 gram boter
- 3 eieren
- 50 gram gist
- 150 ml warme melk
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gekonfijte sinaasappelschil
Maak een deeg van de bloem, suiker, boter, eieren en gist, voeg de warme melk toe en kneed het goed door. Voeg tot slot de rozijnen en sinaasappelschil toe. Laat het deeg rijzen, vorm het tot een bol en bak het in een ronde vorm op 180 graden tot het mooi goudbruin is.
2. Stollen - Duitsland
In Duitsland is de Stollen, een soort kerstbrood, een populair gebak tijdens de feestdagen. Het is een zwaar, zoet brood gevuld met gedroogd fruit, noten en vaak ook marsepein.
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 pakje gist
- 250 ml melk
- 100 gram suiker
- 100 gram boter
- 1 ei
- 200 gram rozijnen
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 100 gram noten
- 200 gram marsepein
Meng alle ingrediënten behalve de marsepein en kneed tot een deeg. Rol het deeg uit, leg de marsepein in het midden en vouw het deeg eromheen. Laat het deeg rijzen en bak het op 180 graden tot het mooi goudbruin is.
3. Mince Pies - Engeland
Mince Pies zijn kleine taartjes gevuld met 'mincemeat', een mengsel van gedroogd fruit, noten, vet en specerijen. Ondanks de naam bevat mincemeat meestal geen vlees.
Ingrediënten:
- Voor het deeg:
- 225 gram bloem
- 125 gram boter
- 50 gram suiker
- 1 ei
- Voor de vulling:
- 300 gram mincemeat
Maak een deeg van de bloem, boter, suiker en het ei. Rol het deeg uit en snij er rondjes uit. Vul de rondjes met mincemeat, dek af met een stukje deeg en bak op 180 graden tot ze goudbruin zijn.
4. Buche de Noel - Frankrijk
Buche de Noel, ofwel kerststronk, is een traditioneel Frans dessert dat met name met Kerstmis wordt gegeten. Het is een rolcake gevuld met room en overgoten met chocolade.
Ingrediënten:
- Voor de cake:
- 120 gram bloem
- 120 gram suiker
- 4 eieren
- Voor de vulling en topping:
- 200 ml slagroom
- 200 gram chocolade
Klop de eieren en suiker luchtig, voeg de bloem toe en roer goed door. Bak het beslag in een rechthoekige vorm op 180 graden. Laat afkoelen, besmeer met slagroom, rol op en overgiet met gesmolten chocolade.
5. Kringle - Denemarken
In Denemarken is de Kringle, een vlechtbrood met amandelspijs en rozijnen, een populair gebak voor de feestdagen.
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 pakje gist
- 250 ml melk
- 100 gram suiker
- 100 gram boter
- 1 ei
- 200 gram amandelspijs
- 100 gram rozijnen
Meng alle ingrediënten behalve de amandelspijs en rozijnen en kneed tot een deeg. Rol het deeg uit, verdeel de amandelspijs en rozijnen erover en vlecht het deeg. Laat het deeg rijzen en bak op 180 graden tot het mooi goudbruin is.
6. Pan de Pascua - Chili
Pan de Pascua is een traditioneel Chinees gebak dat, ondanks de naam, vooral met Kerst wordt gegeten. Het is een zwaar, zoet brood met noten, chocolade en gedroogd fruit.
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 pakje bakpoeder
- 250 gram suiker
- 200 gram boter
- 4 eieren
- 200 gram noten
- 100 gram chocolade
- 100 gram gedroogd fruit
Meng alle ingrediënten en kneed tot een deeg. Bak het deeg in een ronde vorm op 180 graden tot het mooi goudbruin is.
Met deze zes recepten heb je genoeg inspiratie om de keuken in te duiken en heerlijke feestelijke baksels op tafel te zetten.