Bakken met gedroogde vruchten: van cranberries tot vijgen

RRomée 13 september 2023 15:07

Gedroogde vruchten zijn een geweldige manier om je gebak extra smaak en textuur te geven. Van scones tot broden en koekjes, er zijn talloze manieren om gedroogde vruchten in je bakken te verwerken. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over bakken met gedroogde vruchten, van cranberries tot vijgen.

Hoe te bakken met gedroogde vruchten

Voordat je begint met bakken, is het belangrijk om te weten hoe je gedroogde vruchten het beste kunt gebruiken. Er zijn een paar fundamentele tips die je kunnen helpen om het meeste uit je gedroogde vruchten te halen.

  • Week ze eerst: Gedroogde vruchten kunnen behoorlijk hard zijn. Door ze eerst te weken in warm water, thee of zelfs likeur worden ze zachter en makkelijker te verwerken in je baksel. Het geeft ze ook extra smaak.

  • Let op de grootte: Grote stukken gedroogde vruchten kunnen zwaar zijn en naar de bodem van je baksel zakken. Snij ze in kleinere stukjes om dit te voorkomen.

De beste gedroogde vruchten voor het bakken

Er zijn veel verschillende soorten gedroogde vruchten die je kunt gebruiken in je bakken. Hier zijn enkele van de populairste:

  1. Cranberries: Gedroogde cranberries hebben een heerlijke zoet-zure smaak die goed samengaat met bijna elk soort gebak.

  2. Vijgen: Gedroogde vijgen hebben een rijke, zoete smaak die perfect is voor hartig brood en zoete taarten.

  3. Rozijnen: Een klassieker in de bakwereld. Rozijnen zijn veelzijdig en passen goed in alles, van krentenbrood tot koekjes.

  4. Abrikozen: Deze vruchten hebben een zachte, zoete smaak die goed samengaat met noten en chocolade.

Recepten met gedroogde vruchten

Nu je weet hoe je gedroogde vruchten in je bakken kunt verwerken en welke soorten het beste zijn, is het tijd om in de keuken te duiken! Hier zijn drie eenvoudige recepten om je op weg te helpen.

Cranberry Muffins

  • Ingrediënten: 2 kopjes bloem, 1 kopje suiker, 1,5 theelepel bakpoeder, 0,5 theelepel bakzout, 0,5 theelepel zout, 2 eieren, 1 kopje melk, 0,5 kopje boter, 1 kopje gedroogde cranberries.

  • Instructies: Combineer de droge ingrediënten. Voeg dan de eieren, melk en boter toe. Voeg ten slotte de cranberries toe. Verdeel het beslag over muffinvormpjes en bak op 180 graden Celsius gedurende 20-25 minuten.

Vijgenbrood

  • Ingrediënten: 3 kopjes bloem, 1 theelepel zout, 2 theelepels bakpoeder, 1 kopje suiker, 4 eieren, 1 kopje melk, 0,5 kopje olie, 1 kopje gehakte gedroogde vijgen.

  • Instructies: Meng de droge ingrediënten en voeg dan de eieren, melk en olie toe. Roer er tenslotte de gehakte vijgen doorheen. Giet het beslag in een broodvorm en bak op 180 graden Celsius gedurende 60-70 minuten.

Met deze tips en recepten ben je klaar om te beginnen met bakken met gedroogde vruchten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.