Bakken met cacao nibs: 5 recepten voor een knapperige twist

JJoris 26 augustus 2023 21:12

Cacao nibs, ook wel cacaobrokken genoemd, zijn kleine stukjes gefermenteerde, gedroogde, geroosterde en ongepelde cacaobonen. Ze zijn knapperig en hebben een intense pure chocoladesmaak, wat ze perfect maakt voor het bakken. In dit artikel delen we 5 recepten waarin cacao nibs worden gebruikt voor een knapperige twist.

Voor we beginnen met de recepten, is het goed om te weten hoe je cacao nibs het beste kunt gebruiken in het bakken. Het is belangrijk om te onthouden dat cacao nibs niet smelten zoals chocolade. Ze behouden hun vorm en textuur, wat zorgt voor een knapperige noot in je baksels.

1. Chocolade koekjes met cacao nibs

Chocoladekoekjes zijn een klassieker en de knapperige cacao nibs maken ze nog beter.

**Ingrediënten: **

 • 200 gram bloem
 • 150 gram suiker
 • 125 gram boter
 • 2 eetlepels cacao poeder
 • 1 ei
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 50 gram cacao nibs

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Meng de bloem, suiker, cacaopoeder en bakpoeder in een kom.
 3. Voeg de boter en het ei toe en kneed tot een deeg.
 4. Voeg de cacao nibs toe en kneed ze door het deeg.
 5. Vorm koekjes van het deeg en bak ze 15-20 minuten in de oven.

2. Brownies met cacao nibs

De rijke chocoladesmaak van brownies wordt nog intenser met de toevoeging van cacao nibs.

**Ingrediënten: **

 • 200 gram pure chocolade
 • 200 gram boter
 • 3 eieren
 • 200 gram suiker
 • 100 gram bloem
 • 50 gram cacao nibs

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Smelt de chocolade en boter in een pan.
 3. Klop de eieren en suiker tot een schuimig mengsel.
 4. Voeg het chocolademengsel en de bloem toe aan het eiermengsel en meng goed.
 5. Voeg de cacao nibs toe en meng ze door het beslag.
 6. Giet het beslag in een bakvorm en bak de brownies 20-25 minuten in de oven.

De resterende recepten, inclusief taart met cacao nibs, pannenkoeken met cacao nibs en ijs met cacao nibs, vind je in de tabel hieronder.

Recept Ingrediënten Instructies
Taart met cacao nibs 200 gram bloem, 150 gram suiker, 125 gram boter, 2 eieren, 1 theelepel bakpoeder, 50 gram cacao nibs Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de boter en suiker tot een romige massa. Voeg de eieren een voor een toe. Meng in een andere kom de bloem met het bakpoeder en voeg dit toe aan het botermengsel. Meng tot een glad beslag. Voeg de cacao nibs toe en giet het beslag in een taartvorm. Bak de taart in de oven voor 25-30 minuten.
Pannenkoeken met cacao nibs 200 gram bloem, 2 eieren, 500 ml melk, 1 eetlepel suiker, 50 gram cacao nibs Meng in een kom de bloem en suiker. Voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop tot een glad beslag. Voeg de rest van de melk toe en klop opnieuw. Voeg de cacao nibs toe en meng ze door het beslag. Bak de pannenkoeken in een hete pan.
Ijs met cacao nibs 500 ml melk, 250 ml slagroom, 150 gram suiker, 6 eidooiers, 50 gram cacao nibs Klop de eidooiers met de suiker tot een romige massa. Breng de melk en slagroom aan de kook in een pan. Giet het warme mengsel beetje bij beetje bij het eiermengsel terwijl je blijft roeren. Zet het mengsel terug op het vuur en laat het indikken zonder te laten koken. Laat het mengsel afkoelen en roer de cacao nibs erdoor. Maak het ijs volgens de instructies van je ijsmachine.

Zoals je kunt zien, zijn er eindeloze manieren om cacao nibs te gebruiken in het bakken. Ze voegen een heerlijke crunch en een intense chocoladesmaak toe aan je favoriete recepten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.