Bakken met bloem: het verschil tussen types en merken

JJoris 17 oktober 2023 07:32

Bakken is een wetenschap op zichzelf. Van het kiezen van de juiste ingrediënten tot het nauwkeurig volgen van het recept, elk detail heeft invloed op het eindresultaat. Een van de belangrijkste ingrediënten in de meeste bakrecepten is bloem. Maar wist je dat niet alle bloem gelijk is gemaakt? Er zijn verschillende soorten bloem en verschillende merken bloem, en ze kunnen allemaal een verschillend effect hebben op de textuur, smaak en uiterlijk van je gebak.

Wat is het verschil tussen bloemsoorten?

Er zijn verschillende soorten bloem, elk met hun eigen unieke eigenschappen. De meest voorkomende soorten bloem die je in de bakkerij zult tegenkomen, zijn tarwebloem, patentbloem en speltbloem. Tarwebloem is de meest voorkomende en veelzijdige bloem, ideaal voor een breed scala aan bakproducten. Patentbloem, vaak gebruikt in professionele bakkerijen, heeft een hoger eiwitgehalte en kan sterker, elastischer deeg maken. Speltbloem is een ouderwetse graansoort met een nootachtige smaak die een interessant element kan toevoegen aan je gebak.

Hier is een snelle vergelijking van deze drie soorten bloem:

Soort bloem Eiwitgehalte Textuureffect Geschikt voor
Tarwebloem 10-12% Zacht en luchtig Breed scala aan bakproducten
Patentbloem 14-16% Stevig en elastisch Brood en broodjes
Speltbloem 13-15% Licht en nootachtig Volkoren gebak en brood

Hoe kies je de juiste bloem voor je recept?

Het kiezen van de juiste bloem voor je recept kan een groot verschil maken in het eindresultaat. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het eiwitgehalte, hoe sterker en elastischer het deeg zal zijn. Tarwebloem is een veilige keuze voor de meeste recepten, maar als je een bijzonder luchtig en licht gebak wilt, kun je beter voor speltbloem kiezen. Voor stevig, elastisch brood is patentbloem een goede keuze.

Wat is het verschil tussen merken bloem?

Naast het type bloem kan ook het merk van de bloem een verschil maken. Verschillende merken hebben verschillende productieprocessen, wat kan leiden tot variaties in de textuur en kwaliteit van de bloem. Sommige merken malen hun bloem fijner, wat kan leiden tot een gladder, fijner beslag. Andere merken kunnen een ruwere maling hebben, wat een meer rustieke textuur aan je gebak kan geven. Het is altijd een goed idee om te experimenteren met verschillende merken om te zien welke je het beste bevalt.

Of je nu een doorgewinterde bakker bent of net begint, het begrijpen van de verschillen tussen soorten en merken bloem kan je helpen om je bakvaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Door te experimenteren met verschillende soorten en merken, kun je de perfecte bloem vinden voor elk recept en elke bakuitdaging. Dus de volgende keer dat je je in de bakkerijafdeling bevindt, sta even stil bij de bloem. Het kan net het verschil maken dat je nodig hebt om je gebak van goed naar geweldig te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.