6 voordelen van het bakken met volkorenmeel

JJoris 19 februari 2024 07:06

Vraag je je af waarom je zou moeten bakken met volkorenmeel? Volkorenmeel biedt een schat aan voordelen, van een betere voedingswaarde tot een rijkere, diepere smaak. Hier zijn 6 redenen waarom je zou moeten overwegen om volkorenmeel te gebruiken in je volgende bakproject.

1. Het is voedzamer

Volkorenmeel bevat alle delen van de graankorrel, inclusief de zemel, kiem en endosperm. Dit betekent dat het aanzienlijk meer voedingsstoffen bevat dan geraffineerd meel. Volkorenmeel is rijk aan vezels, B-vitamines, ijzer, zink en magnesium.

2. Het heeft een rijkere smaak

Vergeleken met geraffineerd meel, heeft volkorenmeel een diepere, nootachtige smaak die meer complexiteit aan je gebakken goederen kan geven.

3. Het is beter voor de spijsvertering

Dankzij het hoge vezelgehalte helpt volkorenmeel bij de spijsvertering. Het kan helpen bij het voorkomen van constipatie en het bevorderen van een gezond spijsverteringssysteem.

4. Het kan helpen bij gewichtsverlies

Vezels zijn cruciaal voor gewichtsverlies, omdat ze je langer vol kunnen houden. Dit kan overeten voorkomen en je helpen je gewichtsverliesdoelen te bereiken.

5. Het is goed voor hartgezondheid

Volkorenmeel kan helpen bij het verlagen van de risico's op hartziekten. Het is rijk aan vezels, die kunnen helpen bij het verlagen van het slechte LDL-cholesterol.

6. Het is ideaal voor diabetici

Volkorenmeel heeft een lagere glycemische index dan geraffineerd meel, waardoor het een betere optie is voor mensen met diabetes.

Hieronder vindt je een overzicht van de voedingswaarde van 100g volkorenmeel vergeleken met geraffineerd meel.

Volkorenmeel Geraffineerd meel
Calorieën 340 364
Koolhydraten 72g 76g
Eiwitten 14g 10g
Vezels 12g 3g
Suiker 0.4g 0.3g

Dus, de volgende keer dat je besluit om te bakken, overweeg dan om te kiezen voor volkorenmeel. Het is niet alleen voedzamer, maar het kan ook bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.