6 technieken voor het maken van authentieke croissants

RRomée 7 september 2023 19:47

Wie houdt er niet van een versgebakken, knapperige croissant op een luie zondagochtend? Het is een kunst op zich om dit authentieke Franse broodje perfect te bakken. Hieronder volgen 6 cruciale technieken die je nodig hebt om thuis authentieke croissants te maken.

Techniek 1: Het maken van het deeg

Het deeg vormt de basis van je croissant. Het moet licht en luchtig zijn, met precies de juiste hoeveelheid gluten om de lagen te creëren. Voor het maken van croissantdeeg heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram patentbloem
  • 140 gram water
  • 140 gram volle melk
  • 55 gram suiker
  • 40 gram zachte boter
  • 11 gram zout
  • 10 gram instant gist

Meng alle ingrediënten samen en laat het deeg een nacht rusten in de koelkast. Dit heet 'retardatie', het vertraagt ​​de gisting en verbetert de smaak en textuur van je croissants.

Techniek 2: Het lamineren van het deeg

Lamineren is het proces waarbij je boter tussen het deeg rolt en het vervolgens meerdere keren vouwt en rolt om dunne lagen te creëren. Dit zorgt voor de kenmerkende lagen in een croissant. Het lamineren moet zorgvuldig gebeuren om te voorkomen dat de boter smelt.

Techniek 3: Het vormen van de croissants

Het vormen van de croissants kan heel leuk zijn! Je begint met een plat stuk deeg dat je in driehoeken snijdt. Rol vervolgens elke driehoek op vanaf de brede kant naar de punt toe. Zorg ervoor dat de punt aan de onderkant van de croissant zit zodat deze tijdens het bakken niet loskomt.

Techniek 4: Het laten rijzen van de croissants

Laat de gevormde croissants een paar uur op een warme plek rijzen. Ze moeten in grootte verdubbelen voordat ze klaar zijn om te bakken. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je croissants luchtig en licht worden.

Techniek 5: Het bakken van de croissants

De croissants moeten worden gebakken in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. Bak ze 15 tot 20 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Techniek 6: Het glanzen van de croissants

Voor een mooie glans kun je de croissants bestrijken met een mengsel van losgeklopt ei en melk voordat ze in de oven gaan. Dit geeft ze een mooie gouden kleur en maakt ze extra aantrekkelijk!

Met deze technieken kun je thuis verbluffende, authentieke croissants maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.