6 stappen voor de luchtigste angel food cake

JJoris 3 oktober 2023 07:36

Wie kan de luchtige, lichte textuur van een perfect gebakken angel food cake weerstaan? Met deze 6 stappen kun je je eigen perfecte en luchtige angel food cake thuis maken. Het is gemakkelijker dan je denkt!

Stap 1: Verzamel je ingrediënten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verzamel eerst alle ingrediënten voor je angel food cake. Hier is wat je nodig hebt:

 • 12 grote eiwitten
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 1 theelepel crème van wijnsteen
 • Een snufje zout
 • 1,5 kopjes suiker
 • 1 kopje cakebloem

Stap 2: Bereid je bakmateriaal voor

Om te voorkomen dat je cake aan de pan blijft plakken, kun je het beste een speciale angel food cake pan gebruiken. Zorg ervoor dat deze pan volledig vetvrij is, omdat elk vet de stijfheid van de eiwitten kan verminderen.

Stap 3: Klop de eiwitten

Het geheim van een luchtige angel food cake ligt in de eiwitten. Zorg ervoor dat je kom en kloppers volledig vetvrij zijn en begin met het kloppen van de eiwitten op een lage snelheid. Voeg het zout en de crème van wijnsteen toe zodra de eiwitten schuimig worden. Verhoog de snelheid naar medium en voeg geleidelijk de suiker toe, terwijl je blijft kloppen tot stijve pieken.

Stap 4: Voeg de bloem toe

Zeef de cakebloem boven de geklopte eiwitten en vouw deze voorzichtig in met een spatel. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen om te voorkomen dat de eiwitten instorten.

Stap 5: Bak de cake

Giet het beslag in je voorbereide pan en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende ongeveer 35-40 minuten, of tot de cake goudbruin is en terugveert wanneer je er zachtjes op drukt.

Stap 6: Laat de cake afkoelen

Laat de cake afkoelen in de pan, ondersteboven, tot deze volledig is afgekoeld. Dit kan enkele uren duren. Zodra de cake is afgekoeld, kun je deze voorzichtig uit de pan verwijderen met een mes.

En daar heb je het, de perfecte luchtige angel food cake! Met deze stappen kan je de perfecte cake bakken voor elke gelegenheid. Of je nu een verjaardag viert, of gewoon zin hebt in een luchtige, eiwitrijke traktatie, deze cake zal niet teleurstellen.

Enkele extra tips voor een luchtige angel food cake

 • Zorg ervoor dat er geen eigeel in de eiwitten komt. Eigeel kan voorkomen dat de eiwitten stijf worden.
 • Gebruik altijd verse eieren. Oudere eieren kunnen moeilijker stijf worden.
 • Gebruik een metalen kom om de eiwitten te kloppen. Plastic kommen kunnen vaak vettig zijn, zelfs na het wassen.
 • Voeg de suiker geleidelijk toe aan de eiwitten. Als je alle suiker in één keer toevoegt, kunnen de eiwitten inzakken.
 • Laat de cake volledig afkoelen voordat je deze uit de pan haalt. Als de cake nog warm is, kan deze gemakkelijk breken.

Het bakken van een perfecte angel food cake kan een beetje intimiderend zijn, maar met deze stappen en tips heb je alle hulp die je nodig hebt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.