6 eeuwenoude baktradities die vandaag nog steeds geliefd zijn

RRomée 8 september 2023 23:51

In de wereld van het bakken zijn er een aantal tradities die de tand des tijds hebben doorstaan. Deze eeuwenoude baktradities zijn nog steeds geliefd en worden vandaag de dag nog altijd beoefend, zowel in huiselijke sferen als in professionele bakkerijen. In dit artikel belichten we zes van deze bijzondere tradities en duiken we in hun geschiedenis.

1. Zuurdesembrood

Zuurdesembrood, een van de oudste broodbak technieken, dateert uit het oude Egypte rond 1500 v.Chr. Deze techniek maakt gebruik van een mengsel van water en meel dat gedurende een periode fermenteert om natuurlijke gisten en bacteriën te kweken. Dit mengsel, of starter, wordt vervolgens gebruikt om het brood te laten rijzen in plaats van commerciële gist.

2. Banketbakkerij

De middeleeuwse banketbakkerij is een andere baktraditie die nog steeds voortleeft. Banketbakkers waren er al in de 16e eeuw, toen ze zoete lekkernijen maakten voor de koninklijke hoven van Europa. Tegenwoordig zijn er talloze variaties op traditionele banketbakkerijproducten, zoals éclairs, crème brûlée en mille-feuille.

3. Ouderwetse taarten

Ouderwetse taartrecepten zoals vlaaien, appeltaarten en cheesecakes hebben de eeuwen doorstaan. Ze zijn in bijna elke cultuur terug te vinden, van de Amerikaanse taarttraditie tot de Britse en Australische vlaaien.

4. Koekjes

Traditionele koekjes recepten zijn al eeuwen een baktraditie. In Nederland kennen we bijvoorbeeld de speculaas en de kletskop. Maar ook internationaal zijn er talloze geliefde koekjes, denk aan de Italiaanse biscotti of de Amerikaanse chocolate chip cookies.

5. Broodbakken

De oude stijl van broodbakken is een ambacht dat nog steeds wordt beoefend. Het vereist kennis van verschillende soorten meel, gist, en de invloed van tijd en temperatuur op het deeg. Het eindresultaat? Heerlijk, zelfgebakken brood met een ongeëvenaarde smaak en textuur.

6. Wereldwijde baktradities

Er zijn talloze baktradities van over de hele wereld die al eeuwen meegaan. Van de Franse croissant tot de Indiase naan, elk land heeft zijn eigen unieke manier van bakken die zijn stempel drukt op de culinaire wereld.

In deze tabel zijn deze zes tradities samengevat met hun oorsprong en een voorbeeld van een geliefd recept:

Tradition Oorsprong Voorbeeld van recept
Zuurdesembrood Oude Egypte Zuurdesem brood
Banketbakkerij Middeleeuwen Éclair
Ouderwetse taarten Wereldwijd Appeltaart
Koekjes Wereldwijd Speculaas
Broodbakken Wereldwijd Zelfgebakken boerenbrood
Wereldwijde baktradities Wereldwijd Croissant

Het leren van deze eeuwenoude baktradities kan een diepe waardering opleveren voor de kunst van het bakken. Het kan ook inspiratie bieden om nieuwe recepten te proberen en misschien zelfs uw eigen baktradities te beginnen. Of je nu een professionele bakker bent of gewoon een liefhebber van zelfgebakken lekkernijen, er is iets te zeggen voor het respecteren en voortzetten van deze oude tradities in de moderne keuken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.