5 veelgemaakte fouten bij het bakken van cake (en hoe ze te voorkomen)

RRomée 9 augustus 2023 23:07

Bakken kan een heerlijk ontspannende activiteit zijn. De geur van versgebakken cake die door je huis waait, is gewoon onweerstaanbaar. Maar soms loopt het niet zoals gepland. Je cake komt niet goed uit de oven, drijft in het midden weg of is droog en broos. Dit zijn allemaal typische fouten die gemaakt worden bij het bakken van een cake. Maar maak je geen zorgen, met een beetje hulp en de juiste kennis kun je deze fouten voorkomen. Hier zijn de 5 veelgemaakte fouten bij het bakken van een cake en hoe je ze kunt voorkomen.

Fout 1: Verkeerde oven temperatuur

Veel mensen realiseren zich niet hoe belangrijk de oventemperatuur is bij het bakken van een cake. Als de oven te heet is, zal de cake aan de buitenkant snel bruin worden, terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Een te lage temperatuur zorgt ervoor dat de cake niet goed rijst.

  • Oplossing: Gebruik een oven thermometer om zeker te zijn van de juiste temperatuur. En volg altijd de aanbevolen oventemperatuur in het recept.

Fout 2: Ingrediënten niet op kamertemperatuur

Een andere veelgemaakte fout is het gebruik van ingrediënten die te koud zijn. Dit kan ertoe leiden dat je beslag niet goed mengt, wat resulteert in een ongelijk gebakken cake.

  • Oplossing: Haal je ingrediënten minstens een uur voordat je begint met bakken uit de koelkast.

Fout 3: Te veel of te weinig roeren

Te veel roeren kan de cake zwaar en dicht maken, terwijl te weinig roeren kan leiden tot klontjes in je beslag.

  • Oplossing: Roer tot de ingrediënten net gecombineerd zijn, niet meer.

Fout 4: Het beslag overvullen

Het overvullen van je bakvorm kan leiden tot een overlopende cake en een vieze oven.

  • Oplossing: Vul je bakvorm niet meer dan 2/3 vol.

Fout 5: De cake te vroeg uit de oven halen

Het is verleidelijk om de cake uit de oven te halen zodra het er goed uitziet, maar dit kan ervoor zorgen dat de cake in het midden niet volledig gaar is.

  • Oplossing: Controleer de cake met een prikker voordat je hem uit de oven haalt. Als de prikker schoon uit de cake komt, is de cake gaar.

Bakken hoeft geen stressvolle bezigheid te zijn. Door deze veelgemaakte fouten te kennen en te weten hoe je ze kunt voorkomen, ben je al halverwege om een perfect gebakken cake te maken. Dus trek je schort aan, zet de oven aan en ga aan de slag!

Meer artikelen