5 heerlijke toepassingen voor zelfgemaakte custard

RRomée 19 september 2023 15:17

Custard: het is een van die ingrediënten die een simpel gerecht in een handomdraai naar een hoger niveau kunnen tillen. Maar wist je dat je zelfgemaakte custard voor veel meer kunt gebruiken dan alleen een vulling voor taarten? In dit artikel ontdek je 5 heerlijke toepassingen voor zelfgemaakte custard!

Wat is custard?

Voordat we in de recepten duiken, laten we even kort stilstaan bij wat custard nu eigenlijk is. Custard is een soort vanillepudding die wordt gemaakt van melk, suiker en eigeel. Het heeft een heerlijke zachte en romige textuur en het kan zowel warm als koud worden geserveerd.

Hoe maak je zelfgemaakte custard?

Zelf custard maken is eigenlijk vrij eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar basisingrediënten en een beetje geduld. Hier is een eenvoudig recept voor zelfgemaakte custard:

  • 500 ml volle melk
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  1. Verwarm de melk met de suiker en het vanillestokje op een laag vuur.
  2. Klop in de tussentijd de eidooiers in een aparte kom.
  3. Voeg, zodra de melk warm is, een beetje warme melk toe aan de eidooiers terwijl je blijft roeren.
  4. Voeg het eimengsel vervolgens geleidelijk toe aan de warme melk.
  5. Blijf roeren tot de custard dikker wordt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

En voilà, je hebt nu zelfgemaakte custard!

5 heerlijke toepassingen voor zelfgemaakte custard

Nu je weet hoe je zelf custard kunt maken, is het tijd om te kijken naar de verschillende manieren waarop je het kunt gebruiken. Hier zijn 5 heerlijke toepassingen voor zelfgemaakte custard:

1. Custardtaart

Een klassieker, maar nog altijd een favoriet. Een custardtaart is zoet, romig en absoluut heerlijk. Het enige wat je nodig hebt is een taartbodem, je zelfgemaakte custard, en eventueel wat vers fruit voor de topping.

2. Custardvla

Vla is een typisch Nederlands dessert dat je makkelijk zelf kunt maken met custard. Je kunt het serveren met wat fruit of een toefje slagroom voor een extra luxe touch.

3. Custardgebakjes

Gebruik je zelfgemaakte custard als vulling voor gebakjes. Denk bijvoorbeeld aan eclairs, soesjes of pasteitjes. Met custard gevulde gebakjes zijn altijd een hit bij elke gelegenheid.

4. Custardkoffie

Ja, je leest het goed: custardkoffie! Voeg een lepel custard toe aan je kopje koffie voor een romige twist. Het is een heerlijke manier om je dag te beginnen.

5. Custardijs

Als je in de zomer zin hebt in een verfrissend dessert, dan is zelfgemaakt custardijs een geweldig idee. Het is romig, zoet en perfect voor een warme zomerdag.

Zoals je ziet, zijn er tal van manieren om zelfgemaakte custard te gebruiken in je gerechten. Dus waar wacht je nog op?

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.