4 technieken voor het bakken met alternatieve zoetstoffen

JJoris 12 oktober 2023 17:17

Ben je een bakliefhebber maar wil je minder suiker gebruiken in je recepten? Of misschien heb je bepaalde dieetbeperkingen die je ertoe dwingen suiker te vermijden? Goed nieuws! Er zijn veel alternatieven voor suiker die je kunt gebruiken en we gaan je vier technieken laten zien om dit succesvol te doen.

Techniek 1: Bakken met honing

Honing is een natuurlijke zoetstof die een goede vervanger voor suiker kan zijn. Het is echter belangrijk om te weten dat honing krachtiger is dan suiker, dus je hebt minder nodig in je recepten. Een goede regel is om 3/4 kopje honing te gebruiken voor elke kop suiker die in het recept wordt opgegeven. Houd er ook rekening mee dat honing vocht toevoegt aan je baksel, dus je moet mogelijk de hoeveelheid vocht in je recept aanpassen.

Techniek 2: Bakken met Stevia

Stevia is een andere populaire suikervervanger. Het is veel zoeter dan suiker, dus je hebt er veel minder van nodig. Als algemene regel geldt dat je 1 theelepel Stevia kunt gebruiken ter vervanging van 1 kop suiker. Let wel op, Stevia heeft een unieke smaak die enige gewenning kan vereisen.

Techniek 3: Bakken met agave nectar

Agave nectar is een andere natuurlijke zoetstof die je kunt gebruiken als suikervervanger. Het is ongeveer anderhalf keer zoeter dan suiker, dus je hebt er minder van nodig. Daarnaast heeft het een lagere glycemische index dan suiker, waardoor het een goede keuze is voor diabetici. Agave nectar werkt goed in vloeibare recepten zoals sauzen en dressings.

Techniek 4: Bakken met kokosnootsuiker en dadelsuiker

Kokosnootsuiker en dadelsuiker zijn beide geweldige alternatieven voor gewone suiker. Ze hebben een lagere glycemische index dan reguliere suiker en voegen een heerlijk rijke en karamelachtige smaak toe aan je gebak.

Om je te helpen bij de overgang naar het bakken met alternatieve zoetstoffen, hebben we een handige tabel samengesteld met vervangingsratio's voor verschillende zoetstoffen:

Suikervervanger Hoeveelheid ter vervanging van 1 kop suiker
Honing 3/4 kop
Stevia 1 theelepel
Agave nectar 2/3 kop
Kokosnootsuiker 1 kop
Dadelsuiker 1 kop

Hopelijk helpen deze technieken je om succesvol te bakken met alternatieve zoetstoffen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.