4 geheimen achter het bakken van luchtige muffins

RRomée 9 augustus 2023 07:01

Er gaat niets boven de geur van versgebakken muffins die uit de oven komt. Maar hoe krijg je die muffins nu precies zo heerlijk luchtig? Hieronder onthullen we vier geheimen die elke thuisbakker zou moeten kennen om de perfecte luchtige muffin te bakken.

Geheim 1: De juiste ingrediënten

Het begint allemaal bij de ingrediënten. Een goede muffin heeft een goede balans nodig tussen droge en natte ingrediënten. Hier is een basislijst van wat je nodig hebt voor luchtige muffins:

  • Bloem
  • Suiker
  • Bakpoeder
  • Zout
  • Eieren
  • Melk
  • Olie of boter

Geheim 2: Mengen maar niet te veel

Het is belangrijk om je ingrediënten goed te mengen, maar pas op voor overmixen. Als je het beslag teveel mengt, ontwikkel je te veel gluten, wat leidt tot taaie muffins in plaats van luchtige.

Geheim 3: De juiste baktemperatuur

De ideale baktemperatuur voor muffins ligt tussen de 180 en 220 graden Celsius. Een te lage temperatuur resulteert in muffins die te langzaam garen en daardoor te dicht worden. Een te hoge temperatuur kan de buitenkant te snel laten bruinen voordat de binnenkant gaar is.

Geheim 4: De baktijd

Last but not least, de baktijd. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van je muffins, maar als algemene regel geldt dat standaard muffins meestal tussen de 18 en 20 minuten nodig hebben in de oven. Het is beter om ze iets te kort te bakken dan te lang, want een te lange baktijd kan de muffins droog maken.

Met deze vier geheimen in je achterzak, ben je klaar om de keuken in te duiken en je eigen perfecte luchtige muffins te bakken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.