3 stappen voor het perfecte choux-deeg: van soesjes tot eclair

RRomée 2 september 2023 22:51

Choux-deeg, ook bekend als pâte à choux, is de basis van vele delicatesse uit de Franse bakkerij zoals soesjes en eclairs. Het klinkt misschien intimiderend, maar met deze eenvoudige stappen kun je gemakkelijk zelf choux-deeg maken.

Stap 1: Ingrediënten voorbereiden

Voor het maken van choux-deeg heb je maar een paar ingrediënten nodig: water, boter, bloem en eieren. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.

Ingrediënten voor choux-deeg:

  • 250 ml water
  • 100 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 4 eieren

Stap 2: Het deeg maken

Om het perfecte choux-deeg te maken, volg je deze stappen:

  1. Verwarm het water en de boter in een pan tot de boter volledig is gesmolten.
  2. Voeg de bloem toe en roer het mengsel krachtig tot het een bal vormt.
  3. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een paar minuten afkoelen.
  4. Voeg de eieren één voor één toe, zorg ervoor dat elk ei volledig is opgenomen voordat je de volgende toevoegt.

Stap 3: Bakken

Nu je choux-deeg is bereid, kun je een variëteit aan gebak maken, zoals soesjes en eclairs. Hier zijn de basisstappen voor het bakken:

  1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Gebruik een spuitzak om het deeg op een bakplaat te spuiten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de stukken deeg, omdat ze tijdens het bakken uitzetten.
  3. Bak het deeg 20-25 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Natuurlijk kun je experimenteren met verschillende vormen en vullingen om je eigen unieke creaties te maken.

Meer artikelen