3 manieren om muffins een gezondheidsboost te geven

JJoris 20 augustus 2023 07:02

Wie houdt er niet van een goede muffin? Ze zijn zoet, luchtig en heerlijk als ontbijt of als tussendoortje. Maar helaas zijn de meeste muffins die je in de winkel koopt of in de bakkerij haalt vaak gevuld met suiker en vet. Ze kunnen je die suikerpiek geven waar je misschien naar verlangt, maar ze bieden weinig voedingswaarde. Maar wat als je zou kunnen genieten van je favoriete traktatie en het ook nog eens gezond maken? Hier zijn 3 manieren om je muffins een gezondheidsboost te geven.

1. Vervang de suiker

Een van de grootste boosdoeners in muffins is de hoeveelheid suiker. Suiker voegt niet alleen veel lege calorieën toe, maar het kan ook leiden tot pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Er zijn echter veel natuurlijke suikervervangers die je kunt gebruiken die minder invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en meer voedingsstoffen bevatten.

  • Honing. Honing is een natuurlijke zoetstof die ook antioxidanten bevat. Het is perfect om in je muffins te gebruiken, maar het is iets zoeter dan suiker, dus je moet misschien de hoeveelheid aanpassen.
  • Ahornsiroop. Ahornsiroop is een andere natuurlijke suikervervanger. Het heeft een rijke smaak die goed past bij veel muffinrecepten. Het bevat ook belangrijke mineralen zoals calcium en kalium.
  • Stevia. Stevia is een natuurlijke zoetstof die geen calorieën bevat. Het is veel zoeter dan suiker, dus je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig.

2. Gebruik gezondere meelsoorten

Meel is een ander ingrediënt waar je makkelijk mee kunt experimenteren om je muffins gezonder te maken. Witte bloem geeft je muffins misschien die lichte, luchtige textuur, maar het mist veel van de voedingsstoffen die in volle granen zitten.

  • Volkorenmeel. Volkorenmeel bevat meer vezels dan witte bloem, wat helpt om je langer vol te voelen. Het geeft je muffins ook een rijkere, nootachtige smaak.
  • Havermout. Havermout is een andere geweldige optie. Het is vol met vezels en kan helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Je kunt havermout gebruiken om je eigen havermoutmeel te maken.
  • Amandelmeel. Amandelmeel is een glutenvrij alternatief dat rijk is aan eiwitten en gezonde vetten. Het geeft je muffins een lichte, vochtige textuur en een subtiele amandelsmaak.

3. Voeg groenten of fruit toe

Het toevoegen van groenten of fruit aan je muffins is een geweldige manier om meer voedingsstoffen toe te voegen. Ze kunnen ook helpen om je muffins vochtig te houden, wat vooral belangrijk is als je minder vet gebruikt.

  • Appels. Appels zijn rijk aan vezels en vitamine C. Ze voegen ook een natuurlijke zoetheid toe aan je muffins, waardoor je misschien minder suiker hoeft te gebruiken.
  • Wortelen. Wortelen zijn een geweldige bron van bètacaroteen, wat je lichaam omzet in vitamine A. Je kunt geraspte wortelen toevoegen aan je muffinbeslag voor een heerlijke wortelmuffin.
  • Courgette. Courgette is een geweldige manier om wat extra groenten in je dieet te krijgen. Het heeft een milde smaak, dus het zal de smaak van je muffins niet overstemmen.

Het is tijd om je bakspullen te pakken en deze gezonde twist aan je muffins te geven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.