3 gezonde alternatieven voor witte suiker in bakrecepten

JJoris 9 september 2023 07:02

We kennen allemaal de negatieve effecten van te veel witte suiker. Het is daarom niet verwonderlijk dat velen van ons op zoek zijn naar gezondere alternatieven, vooral in onze bakrecepten. In dit artikel presenteren we 3 gezonde alternatieven voor witte suiker wanneer je wilt bakken.

Stevia

Het eerste alternatief is stevia. Dit is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de stevia-plant. Het bevat geen calorieën en is tot wel 300 keer zoeter dan suiker. Hierdoor heb je minder nodig in je bakrecepten. Let wel op, de smaak kan wat anders zijn dan je gewend bent van suiker.

Honing

Honing is een andere geweldige suikervervanger. Het is natuurlijk en bevat naast zoetheid ook verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast heeft honing een lagere glycemische index dan suiker, wat betekent dat het je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen.

Kokosbloesemsuiker

Een derde gezond alternatief voor witte suiker is kokosbloesemsuiker. Het wordt gemaakt van het sap van de kokosbloesem en heeft een heerlijke karamelachtige smaak. Het heeft een lagere glycemische index dan suiker en bevat ook wat mineralen en vezels.

Laten we eens kijken naar het verschil tussen deze suikervervangers en gewone suiker in de tabel hieronder:

Zoetstof Calorieën per 100 gram Glycemische index
Suiker 400 65
Stevia 0 0
Honing 304 58
Kokosbloesemsuiker 380 54

Het vervangen van witte suiker in bakrecepten kan even wennen zijn, maar de gezondheidsvoordelen zijn enorm. Probeer deze alternatieven uit en ontdek welke het beste past bij jouw smaak en bakbehoeften. Bakken zonder suiker hoeft niet moeilijk te zijn, het is gewoon een kwestie van de juiste vervanger vinden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.