3 geheimen voor het maken van het meest romige ijs

JJoris 11 september 2023 23:31

Iedereen is dol op de romige textuur die goede ijsjes kenmerkt. Maar hoe krijgen professionele ijsmakers die perfecte consistentie? Vandaag duiken we in de wereld van ijstexturen en onthullen we de 3 geheimen om het meest romige ijs te maken.

Geheim 1: De juiste ingrediënten

Het eerste geheim ligt in de ingrediënten. Het gebruik van volle melk en verse room is essentieel. Vet draagt bij aan de romige textuur en rijke smaak. Daarnaast is suiker ook belangrijk, niet alleen voor de zoetheid, maar het helpt ook om te voorkomen dat het ijs bevriest tot een harde massa. Hier is een basisrecept voor romig vanille-ijs:

Ingrediënten Hoeveelheid
Volle melk 500 ml
Verse room 250 ml
Suiker 150 gr
Vanille stokje 1 stuk

Geheim 2: Gebruik de juiste techniek

Het tweede geheim is de techniek. Een veelgemaakte fout is om het ijsmengsel te snel te bevriezen. Het sleutelwoord hier is 'langzaam'. Een langzame bevriezing geeft de suiker en vetten de tijd om zich te verspreiden, waardoor het ijs romiger wordt. Maak ook gebruik van een ijsmachine als je die hebt. Dit helpt om luchtbellen in het ijs te incorporeren, wat bijdraagt aan de romigheid.

Geheim 3: Voeg een emulgator toe

Het derde geheim is het gebruik van emulgatoren, zoals eierdooiers. Eierdooiers bevatten lecithine, een natuurlijke emulgator die helpt bij het mengen van vetten en water, waardoor het ijs een romige textuur krijgt. Voeg 4 eierdooiers toe aan het bovenstaande recept voor een extra romig vanille-ijs.

Met deze drie geheimen in je arsenaal ben je klaar om het romigste ijs te maken dat je ooit geproefd hebt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.