3 geheimen voor het maken van de sappigste fruitcake

RRomée 10 september 2023 23:51

Wie houdt er niet van een goede fruitcake? Vooral als deze sappig en smaakvol is. In dit artikel onthullen we drie geheimen waarmee je de sappigste fruitcake ooit kunt maken. Pak je bakspullen, het is tijd om te bakken!

Geheim 1: Kies de juiste vruchten

Het kiezen van de juiste vruchten is cruciaal voor een sappige fruitcake. Ga voor een mix van gedroogd en vers fruit. Gedroogd fruit heeft de neiging om vocht op te nemen tijdens het bakproces, wat bijdraagt aan de sappigheid van de cake. Vers fruit zorgt daarentegen voor een frisse smaak. Hier is een lijst van vruchten die je kunt overwegen voor je fruitcake:

 • Gedroogd fruit: rozijnen, sultana's, gedroogde kersen, gedroogde abrikozen
 • Vers fruit: appels, peren, ananassen, pruimen

Geheim 2: Week het gedroogde fruit

Een veel voorkomende fout bij het maken van fruitcake is het negeren van het weken van gedroogd fruit. Door het fruit te weken in een vloeistof (zoals sinaasappelsap, thee of zelfs rum), neemt het vocht op. Dit resulteert in een vochtigere en sappigere cake. Laat het gedroogde fruit minimaal 4 uur weken, of beter nog, een hele nacht.

Geheim 3: De juiste baktemperatuur

De baktemperatuur speelt een grote rol bij het bereiken van een sappige fruitcake. Een te hoge temperatuur kan de cake uitdrogen, terwijl een te lage temperatuur kan voorkomen dat de cake goed gaart. De beste temperatuur voor het bakken van een fruitcake ligt rond de 150-160 graden Celsius.

Aan de slag met je fruitcake

Nu je de geheimen kent, is het tijd om aan de slag te gaan. Hier is een eenvoudig recept om je op weg te helpen met je sappige fruitcake.

Ingrediënten:

 • 500 gram gemengd gedroogd fruit
 • 250 ml sinaasappelsap
 • 200 gram boter
 • 200 gram bruine suiker
 • 4 eieren
 • 200 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Snufje zout
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 250 gram vers fruit naar keuze

Instructies:

 1. Week het gedroogde fruit in het sinaasappelsap voor minimaal 4 uur.
 2. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
 3. Klop de boter en suiker samen tot een romig mengsel. Voeg de eieren een voor een toe, klop goed na elke toevoeging.
 4. Zeef de bloem, het bakpoeder, zout en speculaaskruiden in een aparte kom. Voeg dit toe aan het botermengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
 5. Voeg het geweekte fruit (met het resterende sinaasappelsap) en het verse fruit toe aan het beslag. Roer tot alles goed gemengd is.
 6. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak in de oven voor 1,5 tot 2 uur, of tot een prikker er schoon uitkomt.
 7. Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt. Geniet van je sappige fruitcake!

Bakken is een kunst en net als elke kunst, hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Dus probeer deze geheimen de volgende keer dat je een fruitcake maakt en zie de magie gebeuren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.